Doba čtení:1 m, 47 s
Papež František Foto: pixabay.com

Vatikán vyzval katolíky, aby se vyhnuli investicím do zbrojního průmyslu a do společností, které profitují z prodeje a spalování uhlí, ropy a zemního plynu. Výzva je součástí příručky vydané k pátému výročí encykliky Laudato si‘ (Pochválen buď) papeže Františka.

Dokument podle agentury Reuters obsahuje příklady praktických kroků vedoucí k dosažení cílů encykliky, která podpořila dohody vedoucí k omezování globálního oteplování a varovala před nebezpečími, jaké s sebou nese změna klimatu. V části dokumentu věnované financím se uvádí, že lidé „mohou přispět k přispět k pozitivním změnám, když nebudou investovat do společností, které nesplňují určité parametry, napsal server irozhlas.cz.

Část světa sází na uhlí

Hlava katolické církve o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce František věnoval tomuto tématu celou svou druhou encykliku. V ní vyzval země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší. Papež František ale zároveň patří k nejhlasitějším bojovníkům proti lidské chudobě. A právě tento boj se dostává s ochranou životního prostředí občas do přímého střetu.

Čtěte také:
Těžaři si brousí zuby na vesmírný poklad
Budou jednou české firmy těžit ve vesmíru?

Například v Indii žije 240 milionů lidí bez elektřiny. Sen chudých Indů o elektřině ale může narazit na bojovníky proti změně klimatu. Ti už hlasitě varují před tím, aby Indie využila ke své modernizaci fosilní paliva. V tom případě by totiž prý bylo velmi obtížné naplnit cíl udržet růst teploty Země pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriální éře.

V obecné rovině platí, že nové uhelné projekty vznikají, nebo jsou plánovány především v chudších zemích světa.

Podle Global Energy Monitor, nevládní organizace podporující postupné vyřazování fosilních paliv, je plánováno nebo ve výstavbě po celém světě asi 500 gigawattů uhelné energetické kapacity. Investiční náklady činí 638 miliard dolarů. Více než 80 procent z toho je v Asii, uvedl server japantimes.co.jp.

Pandemie koronaviru bude navíc nejspíš znamenat pro využívání uhlí v Asii další stimul. Existují již náznaky, že nejen Čína, ale i Jižní Korea, Japonsko a další země, nasměrují fondy na oživení ekonomiky právě do uhelných projektů, dodavatelů zařízení a stavebních firem.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa