Doba čtení:3 m, 3 s
Elektrárna Třebovice dodává teplo a teplou vodu pro více než 200 000 obyvatel. Foto: Veolia

Zatím nelze říct, kdy bude v Ostravě obnovena dodávka tepla. Voda z rozvodněné řeky zatopila o víkendu Elektrárnu Třebovice, která dodává teplo a teplou vodu obyvatelům krajského města, více než při ničivé povodni v roce 1997 a zaplavila více zařízení. Pracovníci společnosti Veolia Energie, jež elektrárnu provozuje, teď začínají vysoušet laguny a zjišťovat škody.

Teplárna je zatím bez elektřiny, a kdy obnoví dodávky teplé vody pro více než 200 000 obyvatel, se zatím nedá říct. Mimo provoz je zatím také teplárna v Krnově na Bruntálsku. ČTK to řekl ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

Kdyby úroveň vody byla stejná jako v roce 1997, odpovím, že najedeme v řádu několika dnů. Ona je ale vyšší, mnohem víc zařízení je zaplaveno,“ uvedl Vrbka. Kdy bude možné dodávky obnovit, tak podle něj zatím není možné říct. Záležet bude na tom, jak rychle se podaří vysušit a zkontrolovat všechna zařízení.

Elektrárna je součástí kritické infrastruktury. „Máme přednost před ostatními, tak ať máme všechno, co potřebujeme od státu – hasiče, vysoušedla, další pomoc, ať to dostaneme, ať můžeme co nejdříve najet,“ řekl ředitel. Na řešení situace pracují podle něj nonstop desítky lidí.

V roce 1997 dosahovala voda v areálu elektrárny výšky 70 centimetrů a na tu se provoz připravoval i teď. Nyní ale bylo podle ředitele vody přes metr, možná až 120 centimetrů. Pod vodou tak byly i desítky ovládacích skříní v rozvodně 110 kilovoltů, které v roce 1997 zůstaly nad hladinou. Právě od rozvodny, v níž je nyní laguna, začne odčerpávání a vysoušení.

Češi chtějí delší provoz uhelných elektráren a soběstačnost

V rozvodně bylo zatopeno mnoho funkčních a ovládacích prvků, které musíme samozřejmě otevřít, zkontrolovat, vysušit, změřit elektrické veličiny a teprve potom můžeme rozvodnu uvést do provozu. Rozvodna je zásadní z toho důvodu, že elektrárna je bez napětí, a pokud neučiníme ty kroky a neuděláme rozvodnu funkční, nemáme napětí v budově, a tím pádem jsme hodně omezeni v pracích týkajících se uvedení teplárny do provozu,“ vysvětlil Vrbka.

Připomněl, že třetina Ostravy byla bez dodávek tepla už před zatopením elektrárny, protože voda zalila parovody. Zkontrolovat tak bude třeba i parovody a horkovody.

Část obyvatel má ale šanci na relativně brzké zapojení tepla. Veolia má totiž ještě menší teplárnu u koksovny v Přívoze, kde dopad povodně nebyl tak velký jako v Třebovicích. Její zprovozňování by mohlo začít už ve středu. „Mezitím musíme zkontrolovat právě ty parovody. Pokud bude parovod dobrý a bude vyčerpáno – najíždíme a třetina obyvatel může mít teplo z toho parovodu,“ poznamenal ředitel.

V neděli sledovali, jak voda v řekách Opavě a Odře, u nichž třebovická elektrárna stojí, stoupá pozvolna po centimetrech. „Do té doby jsme dodávali teplo. Pak se voda najednou zvedla, ne postupně po centimetrech. Najednou se zvedla a my jsme okamžitě museli odstavit. Tekla ze strany od Opavy a byla tady během snad 20 minut. Určitě budu o tom diskutovat s někým z Povodí Odry, protože to se mi nezdá, aby najednou jsme byli utopeni až o metr,“ dodal ředitel.

Také v Krnově podle něj byly záplavy větší než v roce 1997. Voda byla na úrovni dvou metrů, o 80 centimetrů výš než tehdy. Teplárnu není možné dát do pořádku a spustit, protože je zatím stejně jako celé město bez elektřiny.

Na druhém konci Krnova je výtopna Cvilín. Tam jsou dva plynové kotle. Musíme všechno vyzkoušet, musíme to dát nějakým způsobem dohromady, ale pokud budeme mít napájení, tak z dnešního rána je zpráva, že rozjedeme plynovou kotelnu a ta zvládne dejme tomu polovinu Krnova. Takže alespoň část obyvatel bude mít teplo,“ uvedl Vrbka.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa