Doba čtení:1 m, 13 s
Technologii na odstraňování síry má nainstalovanou pouze 5 procent indických tepelných elektráren. Foto: wikipedia.org

Všechny české uhelné elektrárny jsou už dlouhé roky odsířené. V Indii je to ale úplně naopak. Podle nejnovějších údajů byla v posledních osmi letech technologie FGD na odstraňování síry instalována pouze ve 23 z celkem 600 bloků indických uhelných elektráren.

Indie opět nesplní cíl pro kontrolu emisí síry. Tempo zavádění technologií na odstraňování síry z jejího zdroje je příliš pomalé. Pouze 5 procent tepelných elektráren má nainstalovanou technologii na odstraňování síry, zatímco více než 50 procent elektráren ještě nezačalo se studií proveditelnosti, ačkoli do termínu zbývá sotva rok, napsal newindianexpress.com.

Indie zvýšila těžbu uhlí

Indické tepelné elektrárny se na průmyslových emisích toxické síry a oxidu dusného podílejí 80 procenty. Indie je po Rusku druhým největším producentem plynné síry, která poškozuje lidský dýchací systém a ztěžuje dýchání zejména dětem. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že ročně způsobí na celém světě 4,2 milionu úmrtí.

Indické Ministerstvo životního prostředí vydalo první oznámení uhelným elektrárnám o instalaci technologie FGD v roce 2015. Po uplynutí lhůty byla další oznámení vydána v letech 2017 a 2021. Nedávno vláda kategorizovala různé termíny pro různé kategorie uhelných elektráren, přičemž cíle se pohybují mezi prosincem 2024 a prosincem 2026.

Technologie FGD byla odložena kvůli různým technicko-ekonomickým omezením, s nimiž se tepelné elektrárny potýkají, včetně dopadu Covidu,“ řekl parlamentu ministr životního prostředí Bhupendra Yadav.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa