Doba čtení:3 m, 7 s
Plzeňská teplárenská dodává teplo většině obyvatel Plzně. Foto: wikipedia.org

Představenstvo Plzeňské teplárenské navrhlo zvýšit ceny tepla od ledna o 40 procent. Jde o nárůst o 240 korun na gigajoule k současné průměrné ceně 600 Kč/GJ, která je teď nejnižší v ČR, řekl ČTK generální ředitel Václav Pašek. Pro průměrnou domácnost by podle něj navrhované zdražení znamenalo, že bude měsíčně platit asi o 400 korun víc než dosud.

Firma, která je největším dodavatelem tepla na západě Čech, svůj návrh zdůvodňuje tím, že vláda před týdnem rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Vedení města zdražení striktně odmítá. Plzeňskou teplárenskou vlastní většinově Plzeň a 35 procent skupina EPH Daniela Křetínského.

Návrh nové ceny teď budou schvalovat oba akcionáři – město 2. listopadu na jednání zastupitelstva, kde dohodne výši ceny, s níž pak půjde za EPH a budou se dohadovat. Definitivní slovo bude mít valná hromada Plzeňské teplárenské, která je plánovaná na 28. listopadu. „Tam teprve může závazně vzniknout cena, která se dostane do ceníků a pak půjde do veřejného prostoru jako nezvratný fakt,“ dodal šéf firmy, jejíž představenstvo může schvalovat zdražení jen do pěti procent.

Budou mít zelené pohádky dobrý konec?

Komoditu teplo máme ve ztrátě a počítali jsme, že nám dotace pomůže, ale bohužel nebude. Proto jsme museli navrhnout akcionářům zvýšení 240 korun, což by nám vykrylo ztrátu s drobným ziskem,“ uvedl Pašek. Podle něj je nárůst o 40 procent zavádějícím číslem. „Plzeň teď dva roky nezdražovala, loni jenom kosmeticky, ale ostatní utekli, a tak celorepublikový průměr je přes 1100 korun za gigajoule a letos určitě dál poposkočí,“ řekl. Plzeňských 40 procent pak bude podle Paška vypadat drasticky proti 20 procentům v Brně, kde je ale cena 1200 Kč/GJ, ale přitom se lidem z obou měst může zdražit teplo stejně. I po zdražení bychom byli jednoznačně pod úrovní průměru republiky a myslím si, že pokud se budou ostatní chovat podobně, tak zůstaneme pořád teplárnou s nejnižší cenou tepla v republice, dodal.

Pokud by zvýšila cena tepla v Plzni o 240 Kč/GJ, tak by průměrná domácnost platila podle Paška příští rok o 400 korun měsíčně víc než letos. Firma počítá se s tím, že průměrná domácnost spotřebuje 20 gigajoule tepla za rok. Plzeňská teplárenská zásobuje 54 000 domácností, což se dá zhruba přepočítat na 145 000 obyvatel ze 180tisícové Plzně.

Se zdražením tepla o 40 procent nemohu souhlasit. Zástupcům teplárny jsem řekl, že je to pro mě nepřijatelné. Udělám maximum pro to, abychom takové navýšení stlačili co nejvíc dolů. Plzeň musí mít dál nejlevnější teplo v ČR,“ reagoval primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj bude vedení města v této souvislosti jednat s teplárnou i s druhým akcionářem také o investicích a dividendě. „V době, kdy si vláda dělá z občanů kasičku, je takové zdražení další klacek pod nohy,“ míní.

Světlík: EU rozhoduje jako Caligula

Podle metodiky Energetického regulačního úřadu loni teplárně vyšla z prodeje tepla ztráta. Představenstvo rozhodlo o tom, že jako obchodní společnost nemůže firma s péčí řádného hospodáře mít tuto komoditu dlouhodobě ztrátovou, řekl ředitel.

Zrušení dotací pro teplárny je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci. „Valná většina tepláren zdraží, protože s tím (podporou) všichni počítali,“ uvedl Pašek. Plzeňská teplárna by v případě dotace mohla zdražit teplo jen zhruba o 100 korun a tím už by byla tato komodita v mírném plusu. Podle Paška už loni podnik očekával takzvanou transformační podporu, která se ale také zrušila. Akcionáři přesto tehdy zdražení odmítli.

Podnik letos v lednu zvýšil ceny tepla v průměru o 4,8 procenta na 626,67 Kč/GJ s DPH, v lednu 2022 zdražil teplo o 9,7 pct.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa