Doba čtení:1 m, 23 s
Polský premiér Donald Tusk uvedl, že polská energetická skupina pošle celou vyžádanou zprávu Česku. Foto: wikipedia.org

Polsko poskytne Česku některá požadovaná data k těžbě v hnědouhelném dole Turów, přispěje to ke zklidnění situace. Po česko-polských mezivládních konzultacích v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Smlouva o řešení vlivu těžby v dole podle Fialy funguje.

Dohodou o řešení vlivu těžby hnědého uhlí v polském dole podepsali premiéři Česka a Polska 3. února 2022. Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, pak vyplatily na kompenzacích škod 45 milionů eur (zhruba 1,14 miliardy korun), z toho 35 milionů eur (884 milionů Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj.

Polsko zastaví těžbu v dole Turów v roce 2026

Polská strana nám poskytne některá data, která byla na naší straně požadována. Přispěje to k tomu, že se zklidní situace v části skupin, které dlouhodobě kritizují podobu dohody,“ míní Fiala. Pro občany obou zemí je podle něj smlouva výhodná a na české straně odstranila řadu problémů.

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že polská energetická skupina pošle celou vyžádanou zprávu Česku. Polsko podle něj Turów hájí jakožto zdroj energie, nicméně chápe, že jeho fungování nemůže být na úkor životního prostředí na české straně.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice ze Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají zejména ztráty podzemní vody a také zvýšené prašnosti nebo poklesu půdy.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa