Doba čtení:2 m, 23 s
Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka je obrovská výhoda české energetiky, že část zdrojů pořád zůstává v uhlí. Foto: iUHLI

„Hrozí, že se plynové teplárny dostanou do poměrně vážných problémů, poroste cena. I bez ruského plynu ale přežijeme.“ V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to řekl expremiér a šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. Teplo pro centrální zásobování se v Česku vyrábí většinou z uhlí, plynové teplárny ale pokrývají asi čtvrtinu spotřeby.

Podle Topolánka nehrozí, že bychom měli nedostatek plynu. Otázkou je jeho cena. „Na spotovém trhu cena vystřelila jednorázově kolem 200 €/MWh. Současná zima ukázala, že nárůst z 15 až 25 € na 65+ €/MWh způsobuje problémy jak v ceně elektřiny, tak i v teplárenství, ať už z kogeneračních nebo výtopenských zdrojů. Obrovská výhoda české energetiky je, že část zdrojů pořád zůstává v uhlí,“ řekl bývalý premiér.

Slib, který dala vláda, že v roce 2030 všichni od uhlí odejdou a přejdou na plyn, biomasu, odpady, s postupnou substitucí do vodíku nebo biometanu, byla podle bývalého premiéra trochu fikce. „Taxonomie takto hovoří, ale je otázkou, jestli nová dohoda se státem a Evropskou komisí nebude znamenat prodloužení provozu uhelných tepláren. Plynové teplárny se dostanou do relativně vážných problémů. Protože neexistuje levnější nebo lepší náhražka, ať už vyrábíte z elektřiny nebo plynu, budete nakupovat za horší ceny. Se všemi riziky, které známe u firmy Lumius nebo Bohemia Energy z nedávné minulosti,“ varoval Topolánek.

Bez ruského plynu by ČR přišla o čtvrtinu spotřeby energie

Ten zároveň nabádá k trpělivosti. „Přežijeme to i bez ruského plynu, o tom nepochybuji. Nicméně celá ta modernizace a dekarbonizace nejen českého teplárenství, ale i energetiky se může pozdržet. Může se znovu kopat uhlí v OKD, může se prodloužit životnost elektrárenských bloků, ať už je vlastní skupina Sev.en nebo ČEZ,“ vyjmenoval české možnosti bývalý premiér.

Podle Topolánka lze čekat tlak Evropské unie v tom směru, že jediné, co to vyřeší, budou obnovitelné zdroje. „A to je obrovská fikce. U nás je potenciál solárů nejen na střechách rodinných domů, ale i veřejných budov, skladů, továren a podobně, až po vytváření lokálních distribučních soustav. Ale je třeba udržet teplárenské soustavy, už jen proto, abychom mohli řešit black outy, abychom mohli udržet tvrdost naší sítě. Tu jen obnovitelné zdroje neudrží. Mix paliv pro teplárny se teprve ukáže. Teplárny jsou schopny absorbovat i ty obnovitelné zdroje. Je docela možné, že bude diskuze o prodloužení uhlí u elektrárenských zdrojů, mluví se o roku 2035. A potěšilo mě poměrně razantní řešení této vlády, že bez okolků po osmiletém tápání zahájila tendr na dostavbu pátého dukovanského bloku. Ten sice nic neřeší, protože je jen náhradou za dva dukovanské bloky, které dožijí v půli 40. let. A můžeme jít francouzskou cestou, ta mi přijde nejšťastnější,“ vysvětlil Mirek Topolánek, podle nějž nemůžeme odejít od uhlí dřív, než za ně budeme mít náhradu v jaderné energii.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa