Doba čtení:1 m, 48 s
Národní klimaticko-energetický plán (NKEP) není podle zástupců průmyslu opřed o reálná čísla, ale pouze o modely. Foto: pixabay.com

Zástupci českých firem z energeticky náročných odvětví vyzvali vládu k realističtějšímu zpracování Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP), který nastiňuje směrování energetické a klimatické politiky státu na dalších 25 let. Podle nich „není založen na realistických možnostech Česka pro dekarbonizaci“, a proto jeho závěry nemohou být bez důkladného zhodnocení skutečných podmínek v odvětvích reálné.

Koncepce podle zástupců průmyslu není opřena o reálná čísla, ale pouze o modely“. „Chybí jasná studie budoucí spotřeby elektrické energie nutné k dekarbonizaci energeticky náročného průmyslu, a to včetně způsobu, jakými budou rostoucí nároky pokryty stabilními zdroji, ať už obnovitelnými či nízkoemisními,“ napsali zástupci průmyslu v dopise s tím, že dostupnost těchto technologií je v mnoha případech „stále v počátcích“.

Našim cílem je, aby se otevřely karty a jasně řeklo, kolik to bude stát a kde se na to vezmou peníze., resp. chceme vědět, zda ty plány mají reálný základ. Zatím o tom nejsme přesvědčeni,“ uvedla Marcela Kubalová, předsedkyně představenstva Ocelářské unie.

Potřebujeme ještě uhlí?

Výrobcům vápna, oceli, stavebních hmot a dalších produktů chybí v dokumentu také dopadová studie na český průmysl a jeho konkurenceschopnost. „Nedostatkem NKEP v současné podobě je absence analýzy dopadu na infrastrukturu, sítě, technologie a vyměření výše investic nutných k jejich transformaci, a to včetně uvedení zdrojů, ze kterých by tyto potřeby měly být kryty,“ uvedli zástupci těžkého průmyslu. Vládní plán by podle nich neměl omezovat konkurenceschopnost českého průmyslu, který je stále založen na průmyslu a na jeho exportu, argumentují výrobci.

„Pokud však má vést celý plán k deindustrializaci naší země, nechť je o tom průmysl informován s předstihem. Energeticky náročné firmy, které tvoří důležitou součást každé vyspělé ekonomiky, tak budou vědět, na čem jsou a mohou zvážit, zda svou výrobu raději uzavřou, či ji převedou do jiného koutu světa, jak už se ostatně v mnoha případech děje,“ píše se v dopise.

Pod dopisem je podepsána Ocelářská unie, Svaz sléváren ČR, Svaz kováren ČR, Svaz chemického průmyslu ČR, Svaz výrobců stavebních hmot, Asociace českého papírenského průmyslu a Svaz výrobců vápna.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa