Doba čtení:1 m, 41 s
Projekt Adularya byl příčinou krachu společnosti Vítkovice Power Engineering. Foto: adularya.com

Krajský soud v Ostravě povolil prodej projektové dokumentace k turecké hnědouhelné elektrárně Yunus Emre. Rozhodnutí zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Výkresy rozestavěného energetického zdroje známého též pod názvem Adularya patří do majetkové podstaty zkrachovalé společnosti Vítkovice Power Engineering.

Zájemce o koupi projektové dokumentace bude vybrán v rámci otevřeného výběrového řízení vedeného insolvenčním správcem za dozoru a koordinace s věřitelským výborem dlužníka,“ uvedl pro E15 insolvenční správce David Vandrovec. Závazné nabídky na koupi projektu mohou zájemci předkládat do 14. února. Prodej organizuje poradenská společnost PwC.

Čtěte také:
Adularya: Revoluční řešení, nebo porážka?
Investory bloků budou dcery ČEZ

„Papírová projektová dokumentace vyplňuje velkou místnost. Náklady na zhotovení byly nezanedbatelné a pro investory může vlastnictví dokumentace znamenat úsporu při přípravě nebo projektování podobných projektů,“ řekl Petr Smutný, partner PwC a šéf týmu restrukturalizací.

Součástí projektu turecké elektrárny je sousední uhelný důl. Tamní uhlí má ovšem jinou kvalitu, než na jakou byly postaveny elektrárenské kotle. Dostavba elektrárny by podle již dřívějších odhadů přišla na více než tři miliardy korun.

Situaci v roce 2016 zkomplikoval vnitropolitický vývoj po pokusu o puč. Turečtí majitelé holdingu Naksan, který energetický zdroj stavěl, tehdy uprchli ze země a koncern přešel do rukou státu.

„Prodej projektové dokumentace mě překvapil. Nákup by dával smysl snad jen tomu, kdo by na projekt poskytl financování,“ reagoval na tendr pod podmínkou anonymity ředitel inženýrské firmy podnikající v energetice.

Česká exportní banka financovala projekt zhruba dvanácti miliardami korun. Zpátky z toho nedostala více než 300 milionů korun. Pojistná angažovanost státní pojišťovny EGAP v kauze převyšuje šestnáct miliard korun.

Podnik Vítkovice Power Engineering byl jednou z klíčových součástí vítkovického holdingu miliardáře Jana Světlíka. VPE se na rozdíl od jiných částí předluženého koncernu nepodařilo zachránit. Další firmy přešly pod novou značku Witkowitz byznysmena Martina Ulčáka. Ve Světlíkově majetku zůstal hlavně výrobce bezešvých ocelových lahví Vítkovice Cylinders.

Mohlo by vás zajímat:
Caterpillar vymýšlí bagry budoucnosti
Běloruský gigant BelAZ 75710
VIDEO: Sci-fi bagr z Jižní Koreje

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa