Doba čtení:2 m, 31 s
Velkoobchodní cena elektřiny na středoevropské energetické burze klesla v posledních dnech meziročně téměř o pětinu na necelých 40 eur (asi 1100 Kč) za megawatthodinu. Ilustrační foto: iUHLI

Dodavatelé energií navzdory poklesu velkoobchodních cen kvůli šíření nákazy koronaviru zatím vyčkávají se zlevňováním elektřiny a plynu pro domácnosti. Argumentují tím, že jsou komoditami předzásobeni a nakupovali je ještě za vyšší ceny. Pro významný pokles cen by podle prodejců bylo třeba, aby velkoobchodní ceny zůstaly na nízkých úrovních delší dobu.

Například velkoobchodní cena elektřiny na středoevropské energetické burze Power Exchange Central Europe (PXE) se snížila v posledních dnech meziročně téměř o pětinu na necelých 40 eur (asi 1100 Kč) za megawatthodinu, a klesá tak k úrovni ze začátku roku 2018. Propadá se také velkoobchodní cena plynu. Podle odborníků je důvodem především současná koronavirová krize.

Čtěte také:
Koronavirus ukazuje, jak důležitá je soběstačnost
Mongolsko staví uhelnou trať do Číny

Šíření nákazy stojí především za poklesem cen elektřiny. Hlavním důvodem je výrazně nižší poptávka z důvodu utlumení průmyslové výroby a omezení služeb prakticky v celé Evropě. K tomu navíc působí levnější emisní povolenky, jejichž cena od prosince 2019 klesla zhruba o 40 procent,“ řekl mluvčí innogy Pavel Grochál. Pokud jde o plyn je podle něj třeba hledat důvody poklesu cen u velmi teplé zimy, která mimo jiné snížila spotřebu plynu v teplárenství. „Evropské zásobníky jsou proto po zimě stále zaplněné a zemního plynu je na trhu nadbytek,“ dodal.

Dodavatelé upozorňují, že většina z nich nakupuje pro zákazníky postupně s předstihem, pro snížení cen by tak velkoobchodní ceny musely vydržet nízko delší dobu. „Tato strategie je správná a zákazníci z ní měli v posledních letech velké výhody, protože cena elektřiny na burzách rostla, ale obchodníci zdražovali až se zpožděním. Než přišla současná epidemie, předpokládali analytici další růst velkoobchodních cen, v tuto chvíli je samozřejmě situace opačná,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Elektřinu a plyn pro naše zákazníky nakupujeme postupně v předstihu a pro celý rok 2020 již máme energie nakoupené,“ potvrdila mluvčí E.ON Martina Slavíková. Na odhady, jaké by mohly být ceny pro zákazníky příští rok je podle ní ještě brzy. „Ekonomický útlum vyvolaný pandemií zasahuje kromě velkých odběratelů i malé a střední podnikatele, přičemž zatím nelze odhadovat hloubku ani dobu trvání útlumu,“ dodala.

Pokud by stávající trend nízkých cen na burzách pokračoval, dá se předpokládat, že v koncových cenách spotřebitelů se to projeví v řádu několika měsíců,“ řekla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. To potvrdil také mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Upozornil, že na pokles cen elektřiny má vliv mimo jiné klesající spotřeba kvůli opatřením proti koronaviru.

Obecně můžeme říci, že se spotřeba elektřiny snížila přibližně o pětinu. Máme ale i detailní data, která ukazují například snížení spotřeby elektřiny u obchodních center v některých dnech o 60 procent, tramvajové dopravy v některých dnech o 40 procent, nebo u některých výrobních závodů až o 90 procent,“ dodal Holubec.

Mohlo by vás zajímat:
Motor, ze kterého jde strach
Revoluce v lomech: Náklaďáky bez řidičů
VIDEO: Extrémní golfové hřiště na korbách náklaďáků

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa