Doba čtení:1 m, 17 s
Požárpotrubí na kapaliny zemního plynu propukl ve městečku La Porte zhruba 40 kilometrů jihozápadně od Houstonu.. Ilustrační foto: wikipedia.org

Požár, který v pondělí vypukl po explozi plynového potrubí nedaleko Houstonu v americkém státě Texas a hořel čtyři dny, uhasl. Napsala to v noci na dnešek agentura AP, podle níž se nedaleko našel automobil a v něm pozůstatky řidiče, který vozem narazil do nadzemního ventilu potrubí. Úřady nenašly důkazy o terorismu nebo koordinovaném útoku a vyšetřují, proč vůz do zařízení najel.

Požár propukl ve městečku La Porte zhruba 40 kilometrů jihozápadně od Houstonu. Společnost Energy Transfer se sídlem v Dallasu později potvrdila, že se jednalo o potrubí na kapaliny zemního plynu. Doplnila, že přívod zastavila, ale zbytek paliva v potrubí musel dohořet. Úřady kvůli rozsáhlému ohni evakuovaly téměř tisíc domů.

V Texasu vybuchl plynovod. Hasiči bojují s obřím požárem

Potrubí vede pod zemí, nad ním se nachází travnatý prostor, jenž obklopuje obytná čtvrť a obchod Walmart, píše AP. Požár podle ní vypukl poté, co řidič vozu sjel z parkoviště u obchodu, vjel na travnatou plochu a narazil do ventilu obehnaného plotem. Identitu člověka, který při incidentu zahynul, úřady zatím neznají.

Houston je srdcem amerického petrochemického průmyslu a nachází se tam řada rafinérií a tisíce kilometrů potrubí. Výbuchy a požáry jsou pro obyvatele největšího texaského města známým jevem, přičemž některé z nich byly smrtelné, připomněla agentura AP. Takové incidenty opakovaně vyvolávají otázky ohledně ochrany veřejnosti v podobných situacích a o dopadech na životní prostředí.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa