Doba čtení:1 m, 38 s
První zkoušky proběhly v generátoru AGL v Bayswateru. Foto: wikipedia.org

Největší australský výrobce elektřiny z uhlí AGL Energy ohlásil úspěch s průlomovou iniciativou, která mu umožní odstavit uhelné bloky uprostřed dne, čímž fakticky uvolní místo střešním a velkoplošným solárním elektrárnám, které budou dominovat v síti.

První zkoušky proběhly v generátoru AGL v Bayswateru, vedle již odstaveného zařízení Liddell v Hunter Valley, a zahrnují proces zvaný „two-shifting“ – což znamená, že se blok vypne a znovu zapne během 12 hodin, uvedl server reneweconomy.cz.

Len McLachlan, vedoucí provozu AGL v Bayswateru, uvedl, že jeho tým se poučil z loňské návštěvy uhelné elektrárny Ratcliffe ve Velké Británii, která se naposledy vypnula v úterý ráno australského času a ukončila tak téměř 143 let trvající éru výroby elektřiny z uhlí ve Velké Británii.

Tykačova Sev.en plánuje solární park a baterii v Austrálii

„Náš tým se desynchronizoval 20 sekund před cílovou hodnotou v 10 hodin dopoledne a znovu se synchronizoval do 50 sekund před cílovou hodnotou v 15 hodin odpoledne. Tato úroveň přesnosti při prvním pokusu je mimořádná a stanovuje nové měřítko pro naše operace,“ uvedl McLachlan s tím, že zkouška v Bayswateru následovala po měsících předběžného testování, simulačního školení a podrobného plánování.

Možnost uhelných výrobců vypínat své vlastní bloky by mohla umožnit větší produkci větrné a solární energie a poskytnout větší pobídku pro výstavbu dalších projektů. Jedinou technologií, která by mohla nad tímto vývojem reptat, jsou velké baterie a samozřejmě zastánci jaderné energetiky, pro které by mohlo být obtížné se tomuto vývoji vyrovnat.

Společnost AGL se snaží zavést tento systém jako součást další fáze přechodu na „flexibilitu“, což je uznáním přechodu na síť, v níž budou převažovat obnovitelné zdroje energie.

Chce udržet Bayswater v provozu do roku 2032 nebo 2033 a svůj uhelný generátor LoyYang A ve Victorii do roku 2035 a investuje do souboru velkých bateriových projektů a také do některých plynových generátorů s rychlým startem.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa