Doba čtení:1 m, 8 s
Elektrárna má vzniknout na francouzské straně Lamanšského průlivu v městečku Gravelines. Foto: wikipedia.org

Společnost EDF má velké plány se stavbou elektrárny Gravelines na severu Francie u Lamanšského průlivu mezi ohniskem druhé světové války Dunkerkem a známým přístavem Calais. Chce tam postavit největší jadernou elektrárnu na světě.

Projekt spočívá ve výstavbě dvou nových tlakovodních reaktorů (EPR), které mají být postaveny v letech 2026 až 2038 v sousedství přístavní oblasti. Jejich výkon 1 600 megawattů každý by po přidání k 900 megawattům každého ze stávajících reaktorů vytvořil jaderné zařízení o celkovém výkonu 8 600 megawattů, napsal server watson.ch.

„Největší na světě,“ říká, hlavní projektant společnosti Electricité de France (EDF) Antoine Ménager.

EDF si stěžuje Evropské komisi na jaderný tendr

První francouzský EPR byl právě uveden do provozu ve Flamanville (Normandie) s dvanáctiletým zpožděním a čtyřikrát vyšší cenou 13,2 miliardy eur. Ménager to vysvětluje tím, že francouzští jaderní inženýři nepostavili jadernou elektrárnu více než 20 let, což výstavbu Flamanville ztížilo.

Podle jeho studií „neexistuje žádná věrohodná evropská alternativa“ k EPR. To nevylučuje rozvoj obnovitelných zdrojů energie. EDF plánuje také výstavbu větrné farmy u pobřeží Gravelines.

Výstavba mamutí jaderné elektrárny má své odpůrce hlavně mezi ekologickými aktivisty. Podle několika průzkumů provedených po začátku války na Ukrajině je však většina Francouzů jaderné energetice stále nakloněna.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa