Doba čtení:1 m, 34 s
Část uhelných zdrojů bude podle Michala Macenauera v určitém množství vyrábět minimálně do roku 2040. Foto: egubrno.cz

Podle šéfa strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michala Macenauera je zcela nereálné, aby se do roku 2033 doby podařilo nahradit výkon tuzemských uhelných elektráren. Macenauer to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

„V EGÚ Brno si nyní myslíme, že uhlí do konce roku 2030 ve výrobě elektřiny neskončí. Část uhelných zdrojů bude v určitém množství vyrábět minimálně do roku 2040. Odhadujeme, že to bude okolo 12 terawatthodin ročně. Tyto zdroje nebudou mít náhradu a nebude průchodné, a to ani politicky, jít do většího deficitu. Nebude totiž odkud dovážet, deficit hrozí skoro všude. To ale ukáže čas,“ řekl Macenauer, podle nějž není žádná naděje, že bychom dokázali do roku 2030 vykompenzovat uhelné zdroje.

Vondra: Uhelný exit má být cíl, ne ultimátum

„V takovém případě bychom se stali nepochybně vysoce importní zemí, třeba kolem deseti terawatthodin ročně a možná i více. Tempo realizace obnovitelných zdrojů může být vysoké, ale kolem roku 2030 nemůžeme čekat, že by tady bylo více než 12 gigawattů ve fotovoltaice. A to je pouhých 12 terawatthodin výroby. U větru to budou nanejvýš jednotky gigawattů, pokud vůbec, protože averze vůči větrné energetice je v Česku těžko vykořenitelná. A nové jaderné bloky do té doby také hotové nebudou,“ upozornil odborník.

Podle něj je teoreticky možné stát se energetikou mírně závislou na dovozu. Má to však svá rizika. „Pokud bude zachován částečně regulovaný trh, nebojím se, že bychom v Česku elektřinu neměli. Hrozbou je vysoká cena, ale z bezpečnostního hlediska nevidím problém, pokud by bylo Česko mírně importní na úrovni dvou až tří terawatthodin ročně. Problém to nicméně bude ve zmařené příležitosti pro tuzemské výrobce, protože elektřinu bude prostě vyrábět někdo jiný. A také pro odběratele, protože cena bude vyšší,“ vysvětlil Macenauer.

 

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa