
Milovníci newyorské pizzy se bouří kvůli novým návrhům městských předpisů na ochranu životního prostředí. Newyorský odbor pro ochranu životního prostředí chce omezit emise CO2 z pecí na pizzu, které jsou vytápěny uhlím a dřevem.
Pokud budou jejich nařízení zavedena, zavedou přísná omezení pro pizzerie po celém městě. Pizzerie s pecemi instalovanými před rokem 2016 by si musely pořídit zařízení na regulaci emisí, které by snížilo celkové emise o 75 %.
Podle newyorských městských hygieniků patří topná zařízení na dřevo a uhlí k největším původcům škodlivých látek ve čtvrtích se špatnou kvalitou ovzduší. Nová pravidla by se týkala přibližně 100 podniků v celém městě. Starosta Eric Adams uvedl, že veřejnost má stále čas vyjádřit se k novým předpisům, které by v případě schválení vstoupily v platnost koncem letošního léta.
Položme si otázku, kam až jednou zajde hon za snižováním uhlíkových emisí. Opravdu voliči chtějí po zvolených politicích, aby takto absurdně omezovali podnikatelské prostředí? Pizza upečená na otevřeném ohni má oproti plynové, nebo elektrické peci úplně jinou chuť a vůni.
Jeden z provozovatelů pizzerií, který si přál zůstat v anonymitě, řekl deníku The Post, že v současné době probíhají citlivá jednání s úředníky o tom, zda budou desítky pizzerií s pecemi na uhlí a dřevo z nařízení vyňaty nebo ne. „Je to nefinancovatelný požadavek a bude nás to stát majlant, nemluvě o tom, že to zničí chuť pizzy a totálně zničí náš originální produkt,“ rozčiloval se restauratér, který má pec na uhlí. „Když totiž změníte teplotu v peci, změníte chuť. Celá pec i s komínem má přesnou velikost, aby se vytvořil dokonalý stoupavý proud a udržela správná teplota, je to umění a zároveň věda. Když pizze seberete dřevo, či uhlí, tak ji zabijete. A kvůli čemu? Opravdu si myslíte, že těmi osmi nebo devíti pecemi na pizzu změníte životní prostředí?“ dodal restauratér. „Jsem pro zodpovědnou ekologickou praxi, ale řekněte Al Gorovi, ať používá o jedno soukromé letadlo míň nebo tak něco. Dejte mi pokoj!“ řekla 32letá obyvatelka Brooklynu, která se svou poznámkou trefila do bývalého amerického viceprezidenta a aktivisty za změnu klimatu.
Dnes jde pouze o pizzu a zatím jen v New Yorku. Co však bude aktivistickým radním a úředníkům bránit v tom, aby šli i u nás nekompromisně na pomyslnou ekologickou dřeň a svou touhu zachraňovat lidstvo rozšířili o kontrolu toho, co jíme a zda tím nebudeme nadměrně zatěžovat ovzduší?
