Doba čtení:1 m, 37 s
OTE působí na trhu s elektřinou od roku 2001 a od roku 2010 i na trhu s plynem. Jediným akcionářem operátora je stát, který svá práva vykonává prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu. Foto: pixabay.com

Ministerstvo financí půjčí Operátorovi trhu s elektřinou (OTE) 12 miliard korun. Peníze mají pomoci dočasně vykrýt nerovnováhu mezi příjmy státem vlastněné společnosti OTE a vyplácením podpory elektrárnám ze skupiny obnovitelných zdrojů. Informoval o tom server Ekonomický deník, kterému informace o půjčce potvrdily obě zúčastněné strany.

Podle smlouvy zveřejněné v Registru smluv má firma první tři miliardy dostat počátkem dubna a další peníze bude čerpat na začátku června, září a října. Peníze má splatit nejpozději k 2. dubnu 2025, přičemž část může zaplatit v dřívějším termínu. Půjčka bude úročena ve výši repo sazby České národní banky navýšené o 0,5 procentního bodu, uvedl server.

Síkela v Berlíně jednal o německém poplatku za tranzit plynu

Podle ministerstva je to šestá smlouva o půjčce peněz správci energetického trhu, první je z roku 2019. Podle Ondřeje Macury z tiskového odboru ministerstva financí jsou poskytované peníze určeny výhradně na placení závazků souvisejících s činností operátora trhu podle zákona o podporovaných zdrojích energie. „Jedná se tak pouze o technické překlenutí časového nesouladu v peněžních tocích OTE, který plyne ze čtvrtletní frekvence úhrad ze státního rozpočtu z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedl Macura.

OTE působí na trhu s elektřinou od roku 2001 a od roku 2010 i na trhu s plynem. Jediným akcionářem operátora je stát, který svá práva vykonává prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu.

OTE mimo jiné vyplácí na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu dotace takzvaným podporovaným zdrojům energie. Server připomněl, že odhad pro letošní rok je 36 miliard korun, z toho víc než polovinu dostanou majitelé fotovoltaických elektráren postavených před rokem 2013. Podle rozhodnutí vlády z loňského prosince stát uhradí téměř 13 miliard korun, zbývajících 23 miliard zaplatí spotřebitelé elektřiny.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa