Doba čtení:1 m, 36 s
Přímo na vybraných plochách v okolí lomu Vršany se na jaře zahájily zemní a další přípravné práce pro podzimní výsadbu. Foto: wikipedia.org Květuše Blahoutová Pokorná

Dají se rekultivované plochy využít pro pěstování rychle rostoucích dřevin, je půda na výsypkách dostatečně kvalitní a jakým energetickým plodinám by se tu v budoucnu mohlo dařit? I tohle jsou otázky, které si pokládají pracovníci útvaru rozvojových a transformačních projektů společnosti Sev.en Inntech společně s odborníky s univerzit i dalších akademických institucí.

Jedná se o projekt spolufinancovaný z Technologické agentury ČR, na kterém spolupracujeme mimo jiné s Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví (VÚKOZ), Univerzitou Palackého v Olomouci, ale také s odborníky z Akademie věd ČR. Snažíme se zjistit, zda by plochy v okolí lomu Vršany šly využít například k pěstování energetických dřevin a také obilovin. Vytipovány byly dvě plochy, každá o rozloze zhruba tři čtvrtě hektaru. Jedna prošla standardním rekultivačním procesem, druhá nikoli. Společně s odborníky bychom se rovněž rádi dozvěděli, zda se vyplatí pěstovat na rekultivovaných plochách plodiny pro výrobu biomasy,“ nastínil Vít Kopecký, manažer rozvojových a transformačních projektů Sev.en Inntech.

Výherci soutěže natáčeli s dronem na rekultivaci u lomu ČSA

Na začátku letošního roku odborníci odebrali na obou plochách vzorky a provedli takzvané hrnkové pokusy, což jsou laicky řečeno zkoušky úrodnosti půdy. Na jejich základě byly vybrány rostliny, které bude možné na podzim vysadit na rekultivovaných plochách. Vzniknout by měly dvě plochy, agrolesnický systém, který kombinuje rychlerostoucí dřeviny s pásy obilnin a pouze rychleroustoucí dřeviny. Vybrané druhy rostlin už nyní rostou v laboratorních podmínkách VÚKOZ v Průhonicích. Přímo na vybraných plochách v okolí lomu Vršany se na jaře zahájily zemní a další přípravné práce pro podzimní výsadbu.

S tímto projektem souvisí i náš další záměr, a tím je využití repasovaných fotovoltaických panelů. Měly by sloužit k napájení čerpadel pro zavlažování výzkumných ploch,“ doplnil Kopecký.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa