Doba čtení:2 m, 12 s
V Česku je výrazně vyšší spotřeba elektřiny naopak v zimních měsících. Foto: pixabay.com

Současná vedra elektrizační soustavu v Česku výrazněji nezatěžují, spotřeba elektřiny je u části odběratelů naopak nižší. Příčinou je nárůst počtu soukromých solárních elektráren a také nižší využití energie. Vliv klimatizací naopak není v Česku příliš vysoký.

Aktuálně lze na předběžných datech spíše než nárůst spotřeby kvůli provozu klimatizací identifikovat u některých skupin odběratelů pokles spotřeby během slunečných dnů, což je dáno především novými instalacemi fotovoltaických elektráren a pokrytím části spotřeby odběrných míst energií vyrobenou ve vlastní fotovoltaické elektrárně,“ řekla ČTK mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Německu stále může hrozit plynová krize

Odběr z distribuční soustavy podle ní klesá už několik let za sebou, a naopak roste dodávka decentrálních výroben. „V některých částech sítě je právě díky decentrální výrobě možné vysledovat i opačný směr toku energie z nižších do vyšších napěťových hladin,“ podotkla.

Standardní zatížení své distribuční sítě potvrdila také společnost PREdistribuce, která pokrývá zejména území hlavního města. „Naše distribuční soustava funguje spolehlivě, žádné anomálie či potíže v souvislosti s vysokými teplotami či provozem klimatizací neevidujeme,“ řekl ČTK mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Maximální odběr elektřiny v Praze je podle něj aktuálně nižší než v zimě, v pracovních dnech v poledních hodinách činí necelých 900 megawattů, zatímco v zimě je to nad 1000 megawattů. „Nelze tedy říci, že by současné vysoké teploty či klimatizace nějak zásadně ovlivňovaly zatížení sítě,“ podotkl Hanzelka. Současná maximální výše spotřeby podle něj navíc potvrzuje, že je Praha kvůli dovoleným a prázdninám částečně „vylidněná“.

Durčák: Odchod od uhlí nesmí být živelný

Výraznější výkyvy ve spotřebě nezaznamenala ani distribuční společnost EG.D. „Průběhy spotřebované elektrické energie jsou podobné jako v minulých dnech, kdy nebyly teploty tak extrémní. Spotřeba se mění pouze v závislosti na denní době, na konkrétním pracovním dni nebo díky nižšímu počtu pracovních dnů, jako byla například dvojice státních svátků 5. a 6. července,“ řekl mluvčí EG.D Lubomír Budný. Upozornil, že tento stav platí pro domácnosti i velké odběratele z řad průmyslových podniků.

Podle dat provozovatele přenosové soustavy ČEPS má na zatížení tuzemské sítě v letním období vliv několik faktorů. Mluvčí státní společnosti Lukáš Hrabal v této souvislosti připomněl, že jde o období letních dovolených a celozávodních odstávek, dále setrvalý pokles spotřeby od roku 2021 a aktuální fenomén rozvoje solárních zdrojů.

Obecně se předpokládá, že nárůst průměrné denní teploty v letních měsících o jeden stupeň oproti teplotnímu normálu představuje nárůst hodnot zatížení ve špičce přibližně o 30 až 50 megawattů. Toto je ale aktuálně platné pouze ve dnech s nižší výrobou ve fotovoltaických elektráren,“ dodal Hrabal.

 

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa