Doba čtení:1 m, 44 s
Hlavní část nových zařízení tradičně tvořily domácí fotovoltaiky, které měly více než 90procentní podíl. Oproti předchozímu roku však instalace na střechách zejména rodinných domů výrazně přibrzdily. Foto: eon

Rozvoj solární energetiky v Česku zpomalil. V prvním pololetí letošního roku bylo zprovozněno 24 000 nových fotovoltaických elektráren, což bylo meziročně o 21.200 zařízení méně. Příčinou poklesu jsou změny kolem dotační politiky a zlevnění energií. V současné době je v České republice připojeno přes 191 000 fotovoltaických elektráren s výkonem 3,94 GW.

Hlavní část nových zařízení tradičně tvořily domácí fotovoltaiky, které měly více než 90procentní podíl. Oproti předchozímu roku však instalace na střechách zejména rodinných domů výrazně přibrzdily. Firemní elektrárny měly na celkovém počtu připojených zařízení devítiprocentní podíl, na celkovém instalovaném výkonu už ale přes 53 procent.

Hlavní nepřátelé fotovoltaiky: Fotovoltaika a slunce

Solární obor tak v pololetí výrazně zpomalil. Podle výkonného ředitele Solární asociace ČR Jana Krčmáře jsou hlavními důvody tohoto trendu celkový pokles cen energií. „Pro domácnosti je hlavním argumentem pro instalaci fotovoltaiky vysoká cena elektřiny. Lidé ale bohužel zapomínají na to, že vlastní zdroj energie je investicí na desítky let a důležitou pojistkou proti budoucímu růstu cen,“ uvedl Krčmář. „Další příčinou zpomalení rezidenčního sektoru je nejistota kolem dotací z Nové zelené úsporám z počátku roku. Program ale pokračuje dál, byť s pozměněnými podmínkami,“ dodal.

Bateriím hrozí kanibalizace zisků jako u OZE

Téměř 85 procent nových zařízení bylo podle statistik nainstalováno s akumulací energie. Meziročně jde o pokles o šest procentních bodů. Výkon baterií pak klesl o 40 procent na 276 MW. „Akumulaci u nás zatím stále využívají hlavně domácnosti, ale vidíme nárůst počtu úložišť již i ve firemním sektoru a u velkých projektů. Nicméně opravdový nástup větších komerčních baterií začne spíše až od příštího roku, kdy bychom se měli dočkat legislativní úpravy a realizace schválených projektů z Modernizačního fondu, Národního plánu obnovy či programu OP PIK. To by měly být stovky MWh,” řekl předseda představenstva Solární asociace a ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT Jan Fousek.

 

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa