Doba čtení:2 m, 2 s
Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely každý, kdo varuje, že by schválení dokumentů něco zdražilo, lže. Foto: MPO

Rozhodnutí vlády odložit schválení Státní energetické koncepce, Vnitrostátního plánu pro oblast energetiky a klimatu a dalších dokumentů je správné. Kritika a varování se valily z tolika stran, že je nešlo ignorovat. Nyní ale musí vláda k věci přistoupit správně.

Podle premiéra Fialy je třeba dokumenty opět prostudovat a eventuální nedostatky opravit. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání vlády řekl, že se Česko pokusí v Evropské unii prosadit zrušení, nebo alespoň podstatné odložení začátku účinnosti systému emisních povolenek ETS 2. V něm by placení za emise skleníkových plynů podléhaly i silniční doprava nebo vytápění pro bydlení. Podle Stanjury by cenu povolenek zaplatily domácnosti a firmy, zároveň v systému nevidí žádný bonus pro českou ekonomiku. Vyjádřil také obavy z toho, že by systém povolenek mohl snížit konkurenceschopnost Evropské unie proti zbytku světa.

Schválí vláda zdražení, nebo neschválí?

Premiér i ministr financí ve zkratce shrnuli problémy, na které upozorňovala řada odborníků již dlouhé měsíce. Varovali, že dokumentům chybí důkladná analýza a dopadové studie. Upozorňovali, že navrhované kroky povedou ke zdražování a v neposlední řadě dokonce v případě rychlého odstavení uhelných elektráren i k nedostatku elektřiny. Podle Hospodářské komory například v materiálu zcela chybí vyhodnocení jeho dopadů do koncových cen energií, včetně mezinárodního srovnání. Asi všichni se přitom nejspíš shodneme na tom, že jde o klíčový a nepochopitelný nedostatek.

Výchovný pohlavek Síkelovi

Odložení dokumentů je výrazným políčkem pro ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, který jakoukoli kritiku do poslední chvíle tvrdošíjně odmítal. „Kdokoliv, kdo tvrdí, že tyto dokumenty mohou něco zdražit, tak lže,“ řekl Síkela. Ostrá slova. Dokumenty samotné pochopitelně nic zdražit nemůžou, ovšem realizace kroků v nich obsažených je jiná písnička. Je evidentní, že pokud bude třeba jen do transformace energetiky napumpovat dle plánů řádově biliony korun, někdo je také bude muset zaplatit. Evropské dotace, jakkoli jde samozřejmě rovněž o veřejné peníze, totiž pokryjí jen část nákladů.

Je důležité, že vláda odmítla vyšší platby pro ERÚ?

Síkela si toho musí být vědom. Bylo by proto od něj fér, kdyby hrál s občany otevřenou hru. Proč místo toho na kritiky útočí, ví jen on sám. Pohybuje se přitom na tenkém ledě. Pokud totiž nyní skutečně dojde k důkladnému prověřování dokumentů, měla by pravda vyjít najevo. A v tu chvíli už se bude vysvětlovat velmi obtížně.

 

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa