Doba čtení:1 m, 12 s
Novým ministrem průmyslu a obchodu by se měl stát poslanec a první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. Foto:STAN

Nástupce Jozefa Síkely v roli ministra průmyslu, kterým se má pravděpodobně stát poslanec Lukáš Vlček, čeká hned od začátku těžká práce. Bude se muset popasovat se složitou situací v energetice.

První místopředseda hnutí STAN, ačkoli zatím nechce, aby se o něm mluvilo jako o definitivním ministrovi, si je toho podle svých slov vědom. „Přece jen úkolem každé vlády musí být zajistit domácnostem a firmám dostatek energií za přijatelnou cenu. Objektivně bez levné energie nemůžeme růst,“ uvedl pro Seznam Zprávy Vlček, který se podílel na programovém prohlášení vlády v oblasti energetiky nebo na vládní hospodářské strategii.

Koncept energetické chudoby je od základu lživý

Od firem už zaznívá, co očekávají. Vedle snížení cen energií jde samozřejmě hlavně o zmírnění Green Dealu. Ten na Česko coby nejprůmyslovější zemi v EU, navíc s energeticky náročnými odvětvími, tvrdě dopadá.

Opozice je k případnému nástupu Vlčka nedůvěřivá. „Pokud neznáte průmyslovou a energetickou problematiku, nemůžete ten resort naplno řídit. Nedokážu si představit, jak by se komunikovalo s nejvlivnějšími hráči na českém dvorku z oblasti telekomunikací, stavebnictví nebo energii,“ říká místopředseda ANO Karel Havlíček, sám bývalý ministr průmyslu. „To se popravdě nepodařilo ani Síkelovi, ten to ale přebíjel bankéřskou přezíravostí a vztahy na úrovni EU. Jeho nástupce bude mít málo času.“

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa