Doba čtení:1 m, 46 s
Solární park i baterie mají vyrůst v areálu uhelné elektrárny Vales Point. Foto: wikipedia.org

Firma Sev.en Global Investments, konkrétně její dceřiná společnost Delta Electricity, připravuje výstavbu velkého solárního parku a k tomu ještě vybudování velkokapacitního bateriového systému v areálu své uhelné elektrárny Vales Point v australském Novém Jižním Walesu. V exkluzivním rozhovoru s e15 to řekl šéf Sev.en Global Investments Alan Svoboda.

V případě solárního parku už firma pokročila s povolovacími procesy. Má stát na rekultivované uhelné výsypce. S výkonem 55 megawattů má zásobovat elektřinou přibližně 15 tisíc domácností. Investice by se mohla pohybovat kolem miliardy korun.

Naopakdevelopment velkokapacitního úložiště je zatím na začátku. Firma si pro bateriový projekt musí zajistit nejen souhlas místních úřadů, ale například i podporu lokálních obyvatel. Obří baterka s výkonem 300 megawattů a kapacitou 600 megawatt hodin má stát na místě už dříve vyřazeného uhelného zdroje Vales Point A. Úložiště, které by dokázalo zásobovat elektřinou 250 tisíc běžných domácností po dobu dvou hodin, by podle dnešních cen nemělo stát méně než pět miliard korun.

Opozice navrhuje pro Austrálii sedm jaderných elektráren

Podle Svobody se tak projekt momentálně nachází v bodě, v němž společnost přezkoumává konečné investiční rozhodnutí projektu v kontextu očekávaného technologického a cenového vývoje a také z pohledu předpokládaných cen na trhu s elektřinou.

Největší smysl podle Svobody dávají oba projekty jako celek, navíc v kombinaci s tamní uhelnou elektrárnou. „Technologie se perfektně doplňují a díky větší stabilitě pak přinášejí větší hodnotu i pro samotnou síť. Ta je v posledních letech poměrně rozkolísaná, protože se do ní připojuje stále větší množství nestabilních obnovitelných zdrojů a nedoplňují je ty flexibilní,“ vysvětluje.

„Až budou projekty připravené ke stavbě, definitivně se rozhodneme, zda je stavět a provozovat sami, zda přizveme partnera, anebo je prodáme. Sám předpokládám, že nejméně pravděpodobná varianta je ta první,“ hodnotí Svoboda s tím, že v tomto oboru skupina neumí generovat tak vysoký výnos kapitálu jako v jiných.

V areálu dnes funguje uhelná elektrárna Vales Point B. Její výkon dosahuje 1320 megawattů a ročně vyrobí více než šest terawatt hodin elektřiny.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa