Doba čtení:2 m, 41 s

Portál Seznam Zprávy vstupuje do některých diskuzí pod články a upozorňuje, jak „se věci opravdu mají“. Z čeho vychází v případě Green Dealu a změny klimatu?

„Boj proti dezinformacím“ má různé podoby. Jednou z nich je fact-checking, tedy ověřování faktů. Právě tuto techniku nasadil deník Seznam Zprávy, a současně zveřejnil seznam hesel, na které ověřování faktů uplatňuje. K heslům připojil ověření obsahu (zde), což je chvályhodné. Teď ještě záleží na tom, z jakých informací ověření probíhá. „Naše fact-checky se opírají o fakta z důvěryhodných nezávislých zdrojů a od renomovaných fact-checkerů, jakými jsou Ověřovna Českého rozhlasu, Demagog.cz nebo agentury AFP, DPA, Reuters a další,“ uvádí k tomu Seznam Zprávy.

Podívali jsme se tedy na heslo „Green Deal má za cíl škodit/K čemu je GD“ a na heslo „Fakta o klimatu“.

Bohužel, v obou případech byl výsledek tristní. Protože rozptylovat pochybnosti o správnosti Green Dealu se může jen stěží podařit prostřednictvím odkazů na stránky EU a zelené neziskovky Fakta o klimatu. Ty, kteří o Zeleném údělu uvažují v intencích hesla, tedy že má za cíl škodit, něco takového opravdu přesvědčit nemůže. Ale nemůže to přesvědčit ani lidi, kteří si sice nemyslí, že původním posláním GD je škodit, ale vidí, že přesto škodí. Stejně tak nemůžou tyto dva odkazy přesvědčit někoho, kdo jakkoli pochybuje o smyslu evropského zeleného resetu. Z principu je přeci jasné, že na stránkách EU nebude napsáno, že Green Deal má ty a ty chyby a v tom a tom je nedomyšlený, nebo že vychází z tvrzení, jež nejsou ověřená. Nic takového pochybující člověk nenajde ani na stránkách Fakt o klimatu. Fact-checking ke Green Dealu má toto znění:

Green Deal má za cíl škodit, ne pomáhat/K čemu je GD Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu) je soubor opatření, která mají chránit naši půdu, krajinu a přírodu jako takovou. Mají podpořit přechod na čisté a udržitelné unijní hospodářství, zabránit ztrátě biologické rozmanitosti a snížit znečištění. Cílem je např. zavést čistší formy dopravy, dekarbonizovat energetiku, odstoupit od nebezpečných chemických pesticidů a podpořit mezinárodní spolupráci v oblasti životního prostředí. Záměr Zelené dohody je, aby byla Evropa v roce 2050 klimaticky neutrální. Více na stránkách Evropské komise a webu Fakta o klimatu.

Přinese Draghiho zpráva do Bruselu změnu?

„Fakta o klimatu“ jsou druhým heslem, na které jsme se podívali. Je stručné: Fakta o klimatu Vše o změně klimatu, globálním oteplování, vývoji do budoucna a především o vlivu člověka, o kterém panuje všeobecný vědecký konsenzus, si můžete přečíst na webu projektu Fakta o klimatu, mj. v článcích o klimatické změněkoncentraci CO2 a změnách průměrné teploty.“

Fakta o klimatu samozřejmě může vysvětlovat stejnojmenný projekt. Jenže tento projekt je zcela jednostranný a nekritický. Stejně jako Seznam Zprávy se přitom opírá o „vědecký konsenzus“. Jenže, konsenzus není úplně vědeckým argumentem, i když je to konsenzus vědců. Za druhé však zřejmě tato shoda nemusí být ani zdaleka taková, jak ji média a aktivisté prezentují (zde a zde, o nesouhlasících vědcích zde).

Svobodná společnost potřebuje svobodnou diskuzi. A to i v případě, že je názor jedné skupiny nepohodlný jiné skupině. Z obou uvedených příkladů je ovšem zřejmé, že tímto směrem se, minimálně Seznam Zprávy, neubírá. Fact-checking tohoto média podrobněji rozebírá článek portálu Borovan.cz zde.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa