Doba čtení:1 m, 41 s
Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček uvedl, že postupem času musíme odejít od všech provozních podpor, které zvyšují i konečnou cenu energií pro zákazníky. Foto: STAN

Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) bude tlačit na rychlé schválení Státní energetické koncepce. A také se hned stal obhájcem využívání zemního plynu. Vlček to řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Byl bych velmi nerad, abychom oddalovali schválení toho hlavní dokumentu, který je pro MPO významný a strategický, a to Státní energetická koncepce. Pokud v těch ostatních dokumentech bude potřeba dopracovat některé věci, tak aby to nebylo na úkor SEK. Přece jenom z koncepce vyplývá řada věcí, která s mou prací je velmi těsně spojená. Není jenom otázka Dukovan, ale i modernizace přenosových soustav a investice do obnovitelných zdrojů. Myslím si, že SEK je připraven, aby mohl být vládou schválen. Kdybych vytáhl jednu věc, třeba energetický mix, tak ten je daný, a abychom tento cíl naplnili, musíme udělat velký objem investic a opatření. A proto říkám, neodkládejme to,“ uvedl Vlček.

Průmysl varuje: Klimaticko-energetický plán není realistický

Ten zároveň tvrdí, že pro budoucnost české energetiky bude klíčový zemní plyn. „Je tam podle mě jeden docela důležitý moment, o kterém bude nutná debata, a to je role plynu. Myslím, že bychom obecně měli plyn vzít na milost a nezatracovat ho. Role plynu bude nezastupitelná,“ zdůraznil Vlček.

Odborníci přitom upozorňují, že zemní plyn má sice oproti uhlí nižší emise při samotném spalování, ovšem při započtení úniků metanu při těžbě a přepravě je zátěž pro klima s uhlím minimálně srovnatelná. Na rozdíl od uhlí ale zemní plyn nemáme a budeme ho muset dovážet ze zahraničí.

Vlček bude podle svých slov preferovat zdroje, které nebudou vyžadovat veřejnou podporu. „Primárně musíme chtít ty zdroje, které žádnou podporu nepotřebují a pokud ji potřebují, tak pouze v investiční rovině. Postupem času musíme odejít od všech provozních podpor. Ty to prostředí zaplevelují a zvyšují i konečnou cenu energií pro zákazníky,“ řekl nový ministr.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa