Doba čtení:2 m, 15 s
Elektrárna Vřesová foto Sokolovská uhelná
Z přehledu hospodaření dceřiných společnost SUAS Group vyplývá, že ve Skupině se daří firmám, které vyrábějí nebo se zabývají zelenou energetikou, v plusu jsou i stavební nebo dopravní části Skupiny. Foto: Sokolovská uhelná

Skupina firem SUAS Group (Skupina) vykázala loni zisk 287 milionů korun před zdaněním, zhruba pětkrát vyšší než o rok dřív. Na výsledku se podílely výnosy ve výši 10, 65 miliardy korun a vynaložené náklady v hodnotě 10,37 miliardy korun. V roce 2022 měla skupina SUAS Group zisk 57 milionů korun. SUAS Group vznikla jako sesterská skupina Sokolovské uhelné s cílem transformovat uhelnou společnost v době útlumu těžby a zpracování uhlí. Výsledky skupina zveřejnila ve Sbírce listin.

Skupina SUAS Group zahrnuje 63 společností s majetkovým podílem, většinou 100procentním, společnosti SUAS Group a. s. Samotná SUAS Group a. s měla loni zisk 228 milionů. Firmy Skupiny jsou ale stále do značné míry provázané s mateřskou Sokolovskou uhelnou, které loni naopak vykázala čistý zisk 884,7 milionu korun a meziročně si pohoršila o 61 procent.

Situace SUAS Group ve stejném období byla odlišná, struktura firem se vytvářela a vytváří poměrně krátkou dobu, řadu služeb zatím poskytuje mateřské společnosti a je na ni navázána, aniž by musela čelit konkurenčnímu prostředí,“ uvedl předseda představenstva SUAS Group Jan Filip.

Z přehledu hospodaření dceřiných společnost SUAS Group vyplývá, že ve Skupině se daří firmám, které vyrábějí nebo se zabývají zelenou energetikou, v plusu jsou i stavební nebo dopravní části Skupiny.

Sokolovská uhelná vybuduje polygon pro drony

Výsledky uvedených dceřiných společností zčásti ovlivnila výplata dividend, i když například v případě Baustavu se potvrdila velmi dobrá kondice firmy. Ekonomiku SUAS Group by do budoucna neměla táhnout jen ‚zelená energetika‘ nebo doprava, významný potenciál vidíme například i v průmyslovém developmentu, infrastruktuře a rozvoji průmyslových zón,“ vysvětluje Filip.

V průběhu roku 2023 bylo uvedeno do provozu například bateriové úložiště pro akumulaci elektřiny a služby výkonové rovnováhy a začal ostrý provoz prvního fotovoltaického parku v Lipnici. Dále se chystá výstavba dalších fotovoltaických elektráren a připravují se projekty se zaměřením na „zelené“ zdroje energií. Ty nebudou zabírat zemědělskou půdu, ale využijí zejména rekultivované výsypky a stávající areály ve Vřesové a v Elektrárně Tisová.

Součástí transformace Sokolovské uhelné do nových oblastí podnikání je přechod zaměstnanců z mateřské Sokolovské uhelné do nových firem, které budou stále více poskytovat služby externím zákazníkům. „V roce 2024 pokračují procesy spojené s dokončením transformace skupiny a snaha o nasměrování dceřiných společností od poskytování portfolia služeb mateřské firmě k externím zakázkám. Co se týče počtu bývalých zaměstnanců Sokolovské uhelné a jejich podílu ve firmách skupiny SUAS Group, v roce 2023 jich byla v dceřiných společnostech zaměstnána zhruba polovina ze všech pracovníků,“ uvedl Filip pro ČTK.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa