Doba čtení:1 m, 34 s
GE odráží útoky ekologických aktivistů argumentem, že podporuje zákazníky a vlády, které pracují na zajištění přístupu k dostupné a spolehlivé elektřině. Foto: wikipedia.org

V USA se firma General Electric (GE) stále více profiluje coby zastánce obnovitelné energie. Současně však dodává technologie pro uhelné elektrárny v sedmnácti zemích světa.

Podle společnosti Global Coal Plant Tracker má GE podepsané kontrakty na dodávky technologií včetně parních turbín a kotlů pro 19 zámořských uhelných projektů s celkovým výkonem 15 gigawatt. Jedním z nich je 1200megawatová elektrárna Vung Ang 2, která má být postavena na severním pobřeží Vietnamu. GE, která má finanční problémy, je proto obviňována, že se v rozvojových zemích snaží zbavit zastaralých technologií, uvedl server msn.com.

Čtěte také:
Uhlí zajistí Vietnamu levnou energetickou budoucnost
Vietnamci budou těžit uhlí v Laosu

Sdružení Market Forces zahájilo v pondělí kampaň s názvem „GE Get Out of Coal“ a vydalo otevřený dopis podepsaný 65 skupinami aktivistů ze 17 zemí, v nichž vyzvalo společnost, aby ukončila podporu uhelných elektráren.

Zástupci společnosti však argumentují, že země, kde prodávají technologii, chtějí využívat uhlí, které je stále největším světovým zdrojem energie, aby podpořily ekonomický rozvoj. Vietnamská komunistická vláda, která schvaluje každý energetický projekt, plánuje posílit své rostoucí výrobní odvětví stavbou nových elektráren o výkonu více než 33,5 gigawattů v příštím desetiletí. Polovinu této kapacity zajistí právě uhlí.

GE rovněž uvedla, že její uhelné elektrárny jsou šetrnější k životnímu prostředí než celosvětový průměr a že vylepšila návrh několika projektů, včetně severovietnamské elektrárny, s cílem snížit emise uhlíku.

Podporujeme zákazníky a vlády, které pracují na zajištění přístupu k dostupné a spolehlivé elektřině. „GE poskytuje nejlepší dostupnou technologii bez ohledu na to, jaké palivo je vybráno,“ uvedla GE ve svém prohlášení pro The Times.

Mohlo by vás zajímat:
Jak Caterpillar prorazil v Austrálii
Revoluce v lomech: Náklaďáky bez řidičů
VIDEO: Extrémní golfové hřiště na korbách náklaďáků

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa