Doba čtení:2 m, 3 s
V Texasu se bez proudu a tepla ocitly miliony lidí. Foto: wikipedia.org

Alison Silversteinová, která pracuje pro americkou Federal Energy Regulatory Commission, shrnula pro americkou televizi CNBC hlavní příčiny texaského blackoutu. Ten připravil o elektřinu a teplo v mrazivém počasí miliony lidí. K problémům výrazně přispělo, že zamrzla dodávka zemního plynu pro plynové elektrárny a navíc byla přibližně o 20 % podhodnocena očekávaná poptávka po elektrické energii.

To se projevilo v nedostatečných výrobních kapacitách a nedostatečné výrobě v době, kdy teploty postupně klesaly. A v neposlední řadě nebyly dostatečné přenosové kapacity na to, aby došlo k přenosu elektrické energie z jiných částí státu, které nedostatkem netrpěly. Konzultantka před problémy v síti varovala již v polovině minulého roku. Když přenosová síť čelila tomuto výpadku ve výrobě elektrické energie, neměla jinou možnost, než omezit dodávky tak, aby udržela alespoň část systému v chodu, napsal server patria.cz.

Čtěte také:
Američané připravují inovativní uhelný projekt
Soud zablokoval společný podnik Arch a Peabody

Silversteinová působila v regulaci odvětví jak na federální úrovni, tak v samotném Texasu. Ten podle ní sleduje strategii, na jejímž základě je „on sám pánem na svém dvorku“. Jenže ta sebou nese i to, že v případě problému není kam se obrátit o pomoc. A když pak sedí 4,5 milionu lidí doma bez elektrické energie, nejsou podle konzultantky moc nadšení z toho, jaké jsou výsledky přístupu texaských energetických regulátorů. Tyto lidi nezajímají rozdíly mezi regulací v jejich státě a na federální úrovni, zajímá je, „jak si uvaří vodu, nebo jestli si ji vůbec uvaří.“

Konzultantka ale dodala, že nelze říci, že by za vzniklou situaci mohla jen regulace, přidaly se i jiné zmíněné faktory. Nicméně se projevilo třeba to, že v systému nejsou povinné přípravy na extrémní letní či zimní podmínky, což se nyní projevilo zmíněnými problémy v dodávkách zemního plynu pro plynové elektrárny.

Na Yahoo Finance o situaci v Texasu hovořil i Bill Gates. Také podle něj byly problémy zejména na straně plynových elektráren. Nicméně vyšší podíl obnovitelných zdrojů přináší výzvy na straně spolehlivosti a bezpečnosti dodávek a podle Gatese musí nastat pokrok v několika oblastech. Za prvé, musí se zvýšit kapacity přenosové soustavy a distribuce. Za druhé, musí dojít k pokroku na straně skladování elektrické energie, protože to je nyní v případě jejího velkého množství stále problematické. A pak se musí zvýšit podíl zelených energií, které ale nejsou závislé na počasí, což je podle Gatese energie jaderná.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa