Doba čtení:1 m, 47 s
Před nástupem na post generálního ředitele Residomopůsobil Rafaj 16 let jako místopředseda představenstva v ostravské ocelářské společnosti ArcelorMittal. foto youtube blue events

„Nechci, abychom opustili, co tu bylo desetiletí úspěšné, a podporovali jen „zelený“ byznys. Zároveň nemá smysl euroskepticky odmítat Green Deal. Měli bychom si definovat, co chceme, a za tím jít,“ řekl v rozhovoru pro týdeník Ekonom nový prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Podle Rafaje bychom si neměli nalhávat, že zelené směřování Evropy zásadně změníme. Je ale podle něj třeba být aktivní už při přípravě regulací na evropské úrovni, hledat koalice se státy, s nimiž se můžeme vzájemně podpořit. „Musíme si uvědomit, že většina „zelených“ směrů se definuje v Bruselu. Jde o každý detail. Není moc jasné, jaký energetický mix chceme mít, nevíme, co by potřebovala energeticky náročnější odvětví, aby fungovala i za patnáct dvacet let,“ uvedl Rafaj.

Ten současně upozornil, že česká politická zatím stále velmi nejistě přešlapuje na energetické křižovatce.

Proč stát mlčí o útlumu uhlí a zasedne ještě uhelná komise?

Když se politiků zeptáte, jak má vypadat energetický mix, většina se shodne, že máme postavit jádro. Ale už se nedozvíte, jak dlouho bude nutné počítat s uhlím. Mluví se o tom, kdy od něj odejdeme, ale nevíme detaily. Bude třeba ho přechodně podpořit, když cena povolenky bude vysoká? Inspirujeme se v Německu a zavedeme kompenzační platby? U energeticky náročného průmyslu je to podobné. Měli bychom si to vyjasnit a najít nějakou národní shodu,“ zdůraznil Rafaj.

Česko by si podle něj mělo vyjednat specifika pro svůj národní mix, ať už průmyslový nebo energetický.

Například Německo teď uvažuje o speciálním energetickém tarifu pro průmysl. Jeho podmínky si bude muset vyjednat s Evropskou komisí. Už delší dobu má kapacitní platby pro záložní energetické zdroje. Uvažuje o dalších terminálech na LNG. Měli bychom postupovat podobně a před Evropskou komisí říkat: Nejsme proti základnímu směru, ale pochopte, i ty větrníky na moři potřebují základní zdroj, který zajišťuje energickou stabilitu, když nefouká nebo nesvítí slunce. Nemá smysl se předhánět v termínech, kdo s uhlím dřív skončí,“ vysvětlil nový prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa