Doba čtení:1 m, 48 s
Premiér Petr Fiala investoval dva miliony korun do developerské firmy, jíž loni klesl vlastní kapitál téměř o polovinu na čtyři miliony korun Foto: FB Petr Fiala

Důvěřovat poradcům, které si člověk sám vybral, se jeví jako logické. Jenže i jejich rady je dobré konfrontovat s jinými názory. To však zřejmě premiér Petr Fiala nedělá.

Předseda vlády Petr Fialy se k otázkám energetiky vyjadřuje vždy velmi jednoznačně. Jeho přesvědčení ale dost často nesdílejí energetici. A nejen energetici. Protože dát si dohromady například termín, kdy potřebuje Česko mít nové paroplynové elektrárny a kdy je reálné je skutečně mít, zvládne i člověk mimo energetiku. I jemu přitom vyjde, že náhrada uhlí plynem, jak o ní hovoří právě pan premiér, není v daném čase proveditelná. Takže nad pevným přesvědčením předsedy vlády o tom, že se vše stihne, pěkná řádky lidí jen kroutí hlavou. Kde se bere jeho jistota?

Německé vodíkové plánování ukazuje jádro problému

Teď už to, možná, víme. Vysvětlení se skrývá v tom, jak Petr Fiala investuje své soukromé prostředky. Deník Echo24.cz totiž informoval o tom, že premiér investoval dva miliony korun do developerské firmy, jíž loni klesl vlastní kapitál téměř o polovinu na čtyři miliony korun (zde). Investici uskutečnil na doporučení finančního poradce. Výnos má být osm procent.

Jenže hned tři lidé ze světa financí se ve svých reakcích na tuto investici „chytají za hlavu“. Nejde přitom o neznámá jména. Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky či Michal Šnobr, investor a poradce investiční skupiny J&T a známý minoritní akcionář ČEZ, či Petr Žabža z Air Bank, který před tím působil například v ING, ČSOB nebo Patria Finance. Jistě, pánové nemusejí mít pravdu a může jít o skvělou investici. Podle jejich zkušeností tomu však tak nejspíš nebude. A zde je jádro pudla.

Nejde o to, kdo koho platí, ale o výsledky

Jestliže premiér slepě důvěřuje lidem, kterými se obklopil a jejich názory nevystavuje oponentuře, snadno může uvěřit něčemu, co s realitou nemá nic společného. Což je to, co se mu zjevně stalo v případě české energetiky a ostatně i celého Green Dealu.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa