Doba čtení:2 m, 24 s
Počty domácností bez elektřiny se snižují, v neděli večer bylo bez proudu 135 000 odběrných míst, v pondělí večer 68 000. Foto: wikipedia.org

V Česku je bez elektřiny kvůli počasí a povodním nyní asi 61 000 odběratelů. Nejvíce postiženým zůstává Moravskoslezský kraj, kde je bez proudu 47 000 zákazníků, téměř 10.000 je to pak v Olomouckém kraji. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON.

Počty domácností bez elektřiny se snižují, v neděli večer bylo bez proudu 135 000 odběrných míst, v pondělí večer 68 000. Na distribučním území ČEZ platí nadále kalamitní stav pro 11 okresů ve třech krajích. E.ON stále řeší kalamitní stav v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Společnost ČEZ řeší aktuálně v Moravskoslezském kraji 59 poruch na vysokém napětí, bez proudu je tam 47 000 odběratelů. V Olomouckém kraji je to 26 poruch na vysokém napětí a 9500 míst bez dodávek elektrického proudu. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. V dalších krajích jsou to desítky maximálně stovky přerušených dodávek. „Během pondělí se nám podařilo připojit 56 000 domácností zpět k distribuční síti,“ uvedla mluvčí. Podle ní už jde proud i některým odběratelům v Jeseníku a v Litovli.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, evidovala ráno 30 poruch na vedení vysokého napětí, bez dodávek elektrické energie je 3600 odběratelů. ČTK to dnes sdělil mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Opravdu velký hráč odevzdal kouzelný prsten?

Situace se přes noc zhoršila na jihu Čech, kde aktuálně evidujeme 1600 odběratelů bez dodávek elektrické energie. Včera večer (v pondělí) to byly už jen desítky domácností,“ uvedl mluvčí. Jihem Čech se v pondělí večer přehnal silný déšť, nové oblasti omezení jsou hlavně na Českobudějovicku a v okolí Milevska. Podle mluvčího přibývá i trafostanic, které se musí odstavit kvůli zatopení. Naopak lepší situace je na distribučním území EG.D. na Moravě. Tam má společnost nyní zhruba 2000 odběratelů bez dodávek, v pondělí večer to bylo kolem 5000. Nejvíce poruch je v Jihomoravském kraji především na Znojemsku. Nové poruchy podle mluvčího přibyly například ve Zlínském kraji.

Stabilní situace je na Vysočině, i proto jsme pro tento kraj mohli včera v podvečer přistoupit k odvolání kalamitního stavu. Ve zbylých třech krajích, kde byl v neděli vyhlášen, zůstává kalamitní stav v platnosti vzhledem k náročnosti oprav poruch, špatné přístupnosti nebo úplné nedostupnosti. U řady z nich se dá předpokládat, že opravy proto v těchto regionech potrvají déle,“ dodal.

Holingerová upozornila, že tam, kde byl objekt zaplaven vodou, musí stav zkontrolovat odborná firma. „Distribuční síť lze uvést do provozu pouze v případě, jsou-li všechny její prvky funkční a jsou-li schopny bezpečného a spolehlivého provozu,“ uvedla. Postup při obnově dodávek elektrické energie po povodních je k dispozici na webu ČEZ Distribuce.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa