Doba čtení:2 m, 3 s
Elektrárna Vřesová foto Sokolovská uhelná
Odborníci připravují studii proveditelnosti umístění malého modulárního reaktoru v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové. Foto: Sokolovská uhelná

Konzultanti z amerických firem Jensen Hughes a EXCEL Services připravují studii proveditelnosti umístění malého modulárního reaktoru (SMR) v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové. Jde o další fázi prověřování možností umístění nového typu jaderných reaktorů, o které se Sokolovská uhelná a sesterská SUAS Group delší dobu zajímá v souvislosti s odklonem od těžby a zpracování hnědého uhlí.

Návštěva odborníků v rámci projektu Phoenix amerického ministerstva zahraničí se uskutečnila na konci září. „Konzultanti posuzovali vhodnost lokality z hledisek chlazení jaderného reaktoru, vyvedení výkonu, složení podloží a další technické aspekty provozu. Měli možnost setkat se s hlavním inženýrem Vřesové Stanislavem Kaprem, s hlavním technologem Zdeňkem Jonátem a dalšími partnery na naší straně. Společně diskutovali především o infrastruktuře komplexu,“ uvedl vedoucí projektového týmu Sokolovské uhelné Adam Peteřík.

Konzultanti představili zástupcům Sokolovské uhelné a SUAS GROUP šest různých designů malých modulárních reaktorů, z nichž bude třeba vybrat tři pro detailnější vyhodnocení. Postupně se také bude připravovat finanční plán projektu s veškerými předpokládanými náklady a návratností.

Sokolovská uhelná volá o státní pomoc. Přidal se i kraj

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR rovněž v minulém období získalo podporu amerického ministerstva zahraničí v projektu NEXT, která se vztahuje na pomoc ministerstva a regulátora, tedy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, s legislativou a licencováním malých modulárních reaktorů.

Dále by mělo jít i o podporu pro potenciální investory ohledně navazujících studií instalace SMR, přičemž těmito společnostmi jsou kromě Sokolovské uhelné a SUAS GROUP také skupina ČEZ a Unipetrol. Za nás jsme zaslali požadavek na vypracování projektového plánu pro získání povolení k umístění jaderného zdroje a pomoc s projektovým managementem celého záměru,“ upřesnil Martin Čermák, člen představenstva Sokolovské uhelné a SUAS GROUP.

Skupina SUAS GROUP a Sokolovská uhelná uspěla počátkem letošního roku v žádosti o dotaci z amerického programu Phoenix, z něhož jsou financovány studie proveditelnosti související s umístěním malých jaderných reaktorů v Evropě. Ty mohou v budoucnu po útlumu těžby uhlí pomoci zajistit dostupné a stabilní dodávky elektrické energie a tepla. Sokolovská uhelná zvažuje vybudování SMR o výkonu zhruba 400 až 500 MWe (elektrických megawattů). Studii proveditelnosti chce mít skupina hotovou do konce roku 2025.

Soutěž byla otevřena pro 17 zemí ze střední a východní Evropy. Kromě skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP byla vybrána ze všech těchto zemí společnost Slovenské elektrárně a polský PKN Orlen a Synthos – Orlen Synthos Green Energy.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa