Doba čtení:2 m, 41 s
Podle Karla Havlíčka je bez diskuze, že 40 miliard korun zaplatí spotřebitelé v regulované složce ceny plynu. Koláž: iUHLI

Státní investice do společnosti Net4Gas by se mohla podle premiéra Petra Fialy (ODS) vrátit do deseti let. V odpovědi na písemnou interpelaci Marka Nováka (ANO) ministerský předseda uvedl, že koupě firmy je ekonomicky výhodná. Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček označil ekonomickou výhodnost koupě za lež.

Zadluženou společnost Net4Gas koupil loni státní podnik ČEPS. Protože Novák nebyl s odpovědí spokojený, nyní se věc dostane na jednání sněmovního pléna.

Novák v interpelaci z poloviny srpna napsal, že „investice může mít fatální dopad na české občany“. Plynovody Net4Gas se podle něj kvůli nezájmu o tranzit plynu přes Česko skoro nevyužívají a firma se nachází ve finančních problémech.

Ačkoli se tranzit nyní prakticky zastavil, náklady na údržbu a splácení dluhů zůstávají stejné. Pokud se nenajde jiný způsob, jak tyto náklady pokrýt, hrozí, že budou přeneseny na české domácnosti,“ uvedl opoziční poslanec. Premiéra se ptal mimo jiné na důvody nákupu společnosti, na to, zda vláda zvažovala rizika, a na to, jak zajistí, aby náklady na údržbu plynovodů nebyly přeneseny na české spotřebitele.

Investice do Net4Gas je ekonomiky výhodná,“ napsal Fiala v odpovědi z poloviny září. Stát si hodnotu firmy podle něj ověřil posudky společnosti EY a londýnské pobočky banky Citygroup. Posudky podle premiéra už počítaly s nižšími příjmy firmy za tranzit plynu.

Za Síkelův nákup budou zákazníci platit miliardy navíc

Odhadovaná hodnota firmy byla o desítky procent vyšší než cena, kterou za ni zaplatil stát. Předpokládaná návratnost investice se očekává do deseti let, což je v případě strategických aktiv obvyklé,“ napsal premiér. Posudky vláda s ohledem na obchodní tajemství nezveřejní, vyplynulo z Fialovy odpovědi.

„Nechápu, proč Petr Fiala opět lže. Stačilo říct, že investice do ztrátových plynovodů je strategický nákup, který je ale ekonomicky meganevýhodný. Přes 40 mld. bez diskuse zaplatí spotřebitelé v regulované složce ceny plynu. Finanční benefit jde za zahraničními fondy a bankami,“ napsal na síti X Havlíček.

Stát při koupi uvedl, že za Net4Gas zaplatí nejvýše pět miliard korun, konečná částka však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů. Loni firma prodělala 1,7 miliardy Kč, předloni zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Příčinou propadu byl podle médií výpadek dodávek ruského plynu do střední Evropy po vpádu Ruska na Ukrajinu.

Kromě ekonomického hlediska má společnost také nenahraditelný význam pro zajištění spolehlivých dodávek na český trh,“ pokračoval premiér. Net4Gas provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích.

Fiala dále napsal, že „není pravdou, že by státní investice do společnosti Net4Gas mohla vést ke zvýšení ceny plynu pro české zákazníky“. Platby za přepravu plynu ze zahraničí sice tvoří významnou část regulované složky ceny, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ), regulovaná složka však tvoří necelou pětinu celkové ceny plynu, sdělil.

Server Seznam Zprávy o něco dříve s odkazem na nové regulační tabulky ERÚ ale uvedl, že tuzemští zákazníci budou Net4Gas přispívat v příštích letech 5,9 až 6,1 miliardy Kč ročně. Je to o téměř dvě miliardy více, než kolik má firma povoleno vybrat letos. Podle webu se kvůli tomu domácnostem zvýší faktury za plyn o desítky korun měsíčně.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa