Doba čtení:1 m, 12 s

Miliardové škody na zdraví obyvatel prý hrozí kvůli těžbě uhlí či jeho spalování v elektrárnách. Jan Ferenc ve svém blogu na iDNES.cz upozorňuje na to, že podobné cifry se v poslední době díky různým ekologickým institucím a studiím vyskytují často, ovšem jejich relevance je diskutabilní.

Například vědci z univerzity ve Stuttgartu nedávno publikovali studii pro několik konkrétních uhelných elektráren v Evropě, tedy i v Česku. Podrobně popisují a zdůrazňují, že model je nejméně přesný v odhadech dopadů na zdraví obyvatel, jejich léčbu a pravděpodobnost dožití.

Čtěte také: Zastánci a odpůrci studie v tvrdém klinči

Studie vznikla na objednávku a z podkladů dodaných organizací Greenpeace, mezi jejíž obvyklé vědecké metody patří mimo jiné happeningy, poškozování soukromého majetku a kulturních památek chráněných UNESCO. „Podle této studie například elektrárna Chvaletice ročně zabije asi 62 lidí, tvrdí Greenpeace natvrdo. Neuvádí se, zda před její modernizací, nebo po ní….,“ podotýká Ferenc.

Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR nedávno zase pro změnu publikovala údaj 444 miliard korun jako hodnotu škod, které vzniknou pokračováním těžby a spalování hnědého uhlí. Zároveň však její šéf Radim Šrám uvedl, že studie vznikala v polovině 90. let a zkoumala zdravotní stav populace narozené v polovině 70. let, geneticky poznamenané populací narozenou v 50. letech. „Závěry jsou tedy postavené na technologiích těžby a spalování uhlí téměř 50 let starých,“ podivuje se bloger.

Mohlo by vás zajímat:
Studie hrozí miliardovými škodami
Zrušení limitů by byl jen první krok
Proč elektřina z uhlí? Proto!

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa