Je Síkela nad věcí, nebo mimo realitu?

Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely není hrozba nedostatku elektřiny akutní: „Jsou názory, které říkají, že v České republice bude elektřiny málo. Jsou názory, že v Evropě bude obecně ze střednědobého hlediska elektřiny nadbytek a že bude velmi levná,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Zprávy ČEPS i dalších institucí přitom tvrdí něco úplně jiného.

Kompenzace drahých energií skončí. Windfall tax asi taky

Státní kompenzace vysokých cen energií pro občany a kompenzace firmám za cenové stropy skončí ke konci letošního roku. Novinářům to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), s prodloužením opatření s ohledem na vývoj cen energií na trzích nepočítá. V příštím roce se podle něj bude jednat o tom, zda bude pokračovat daň z mimořádných zisků (tzv. windfall tax), která byla s cenami energií spojena.

Spotřeba plynu v Česku dále klesá

Spotřeba zemního plynu v České republice v meziročním porovnání klesá nepřetržitě již od ledna 2022. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku činil meziroční pokles téměř 8 procent a spotřeba očištěná o teplotní vlivy klesla dokonce o více než desetinu. Vyplývá to ze Zprávy o provozu plynárenské soustavy ČR, kterou aktuálně uveřejnil ERÚ.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa