Doba čtení:1 m, 57 s
PGG ročně vytěží skoro 30 milionů tun černého uhlí, což z ní dělá největšího těžaře této suroviny v Evropské unii. Zaměstnává téměř 42 tisíc lidí. Ilustrační foto: pgg.pl

Všech osm dolů největší polské těžařské společnosti Polska Grupa Górnicza (PGG) zasáhla včera ráno dvouhodinová výstražná stávka kvůli tomu, horníci se totiž nedohodli s vedením firmy na zvýšení platů. Hornické protesty tím ale nekončí. Odbory na 25. února chystají v dolech referendum o stávce a o tři dny později má následovat demonstrace ve Varšavě.

Bylo to pouze varování. Chceme dát vedení společnosti na vědomí, že jednání nelze protahovat donekonečna. Horníci očekávají konkrétní rozhodnutí a kroky,“ prohlásil v rozhlasové stanici RMF FM šéf hornických odborů Solidarita Boguslaw Hutek.

Čtěte také:
Polští horníci blokovali železnici kvůli ruskému uhlí
Poláci v tichosti rozšiřují důl na hranicích

Protestuji, abych si zlepšil výdělek. Platy v PGG nejsou takové, že bych si z nich sedl na zadek. Pracuji pod zemí jako zámečník a po osmi letech práce dostávám 3000 zlotých (asi 17.500 Kč) čistého,“ postěžoval si listu Gazeta Wyborcza Michal Skrzypczyk, jeden z tisíce horníků, kteří stávkují na dole Halemba.

Horníci si v televizi TVN stěžovali, že podobné výdělky jsou v PGG spíše pravidlem než výjimkou.

V pátek sice horníci dostali slibované 14. platy, což byly prémie za loňský rok, vedení PGG ale podle nich nesplnilo další požadavky. Odboráři požadují zvýšení mezd o 12 procent. Vedení společnosti tvrdí, že o zvýšení platů bude možné jednat až po oznámení výsledků za první pololetí, napsal server Money.pl.

Odboráři se také obávají, aby PGG ještě letos nezavřela důl Pokój, i když vedení firmy ujišťuje, že o práci nikdo nepřijde a že definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Odboráře znepokojuje i dovoz uhlí, především z Ruska, zatímco na haldách u dolů PGG se nahromadilo více než 2,5 milionu tun uhlí, které neodebraly energetické podniky.

Šéf PGG Tomasz Rogala podle listu Dziennik odhadl, že dvouhodinová stávka velké škody nenapáchá, odbory ale zdůrazňují, že akce měla vládě předvést odhodlání horníků, kteří z těžařských společností vydělávají v PGG nejméně.

PGG ročně vytěží skoro 30 milionů tun černého uhlí, což z ní dělá největšího těžaře této suroviny v Evropské unii. Zaměstnává téměř 42 tisíc lidí.

Mohlo by vás zajímat:
Dvousetmetrovému obrovi ušili nový kabát
Tohle monstrum zvládne i dítě
Hnědé uhlí jako přírodní hnojivo

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa