Doba čtení:1 m, 17 s
Sokolovská uhelná chce postavit sedm solárních a čtyři větrné parky. Foto: wikipedia.org

Společnost Sokolovská uhelná, která se nedávno začala transformovat na SUAS Group chystá výstavbu obřího solárního parku. Těžařská společnost chce do obnovitelných zdrojů investovat zhruba deset miliard korun. Celkem má připraveno jedenáct projektů. Stavba prvního z nich by mohla začít už v příštím roce.

První park poblíž Chodova v lokalitě Smolnice o výkonu zhruba 50 megawattů vyjde až na jednu miliardu korun. Pro srovnání, Ralsko a Mimoň, dosud největší solární elektrárna v Česku, má výkon zhruba 56 megawattů. Skupina plánuje, že v příštích deseti letech dosáhne v obnovitelných zdrojích instalovaného výkonu až 250 megawattů. Podílet se na něm má sedm fotovoltaických a čtyři větrné elektrárny, řekl v rozhovoru pro deník E15 předseda dozorčí rady a dvoupětinový spolumajitel Sokolovské uhelné Jaroslav Rokos.

Čtěte také:
Rakousko a Německo jsou laboratoře ekoprůšvihu
Němci směřují k energetické závislosti

„Je nutné počítat s tím, že rychlost výstavby ovlivní administrativa, jako jsou územní rozhodnutí, stavební povolení a podobně. Zejména u větrné energetiky musíme počítat s tím, že si příprava vyžádá hodně času,“ upozornil Rokos na úskalí výstavby zelených elektráren, o níž se při plánování transformace české energetiky příliš nemluví.

Sokolovská uhelná u všech projektů počítá s investičními dotacemi z chystaného Modernizačního fondu, které by mohly pokrýt 30 až 40 procent nákladů. Součástí parků by výhledově mohla být bateriová úložiště. V plánu je podle Rokose výstavba akumulací o výkonu 50 megawattů, které by měly pomáhat snižovat rozkolísanost výroby z chystaných zdrojů.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa