Doba čtení:2 m, 7 s
Ukončení dodávek již od poloviny loňského října oznámila řada dodavatelů energií. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, skončila činnost 13. října. Měla asi 900 000 zákazníků. Důvodem byl extrémní růst cen energií na trzích.. Foto: pixabay.com

S dodávkami elektřiny a plynu skončila společnost Manta Commodities SE. Vyplývá to z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Jde o velkoobchodníka, který nabízel elektřinu a plyn dodavatelům.

Samotná společnost Manta Commodities SE podle dat OTE neměla žádná odběrná místa. Problém se ale může dotknout dodavatelů, pro které firma zajišťovala dodávky energií a přebírala odpovědnost za odchylku, na což upozorňuje i OTE.

Odpovědnost za odchylku znamená, že daná odpovědná firma musí vyrovnávat okamžitou spotřebu odběratelů, která v danou chvíli neodpovídá plánované spotřebě. Jde o krátkodobé výkyvy, které se menším dodavatelům nevyplatí řešit vlastními silami.

V souvislosti s tímto Operátor trhu vyzývá dodavatele, kteří mají přenesenu odpovědnost za odchylku na společnost Manta Commodities SE, aby provedli změnu subjektu zúčtování na dotčených odběrných místech,“ uvádí operátor trhu na webu.

Česko nespasí obnovitelné zdroje ani za bilion

Kolik dodavatelů funguje pod Manta Commodities SE, není jasné. Ředitel společnosti Petr Beneš ČTK řekl, že důvodem ukončení dodávek energií je současná geopolitická situace, pád bankovního ústavu a požadavky na extrémní finanční zajištění na nákup komodit. Společnost se chce k situaci podle něj blíže vyjádřit do konce týdne.

Jedním z dodavatelů fungujícím pod Manta Commodities SE byla například společnost Bidli Energie.

Konec Manta Commodities naše klienty neohrozí. Na situaci jsme zareagovali včas a zaregistrovali jsme se do centrálního systému OTE, a.s. a jsme jeho přímým obchodním partnerem. Stali jsme se tak obchodníkem, který je na jiných subjektech zcela nezávislý, protože se sami stáváme subjektem zúčtování,“ uvedl ředitel Bidli Energie Marko Bodas.

Hudeček: Blackout způsobí naprostý chaos

Ukončení dodávek již od poloviny loňského října oznámila řada dodavatelů energií. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, skončila činnost 13. října. Měla asi 900 000 zákazníků. Důvodem byl extrémní růst cen energií na trzích. Skončit má během letošního roku také společnost Amper Market.

Záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI) trvá šest měsíců, za tuto dobu si zákazníci musí najít nového dodavatele. Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa