Doba čtení:1 m, 29 s
Kladenské stádo si udržuje dlouhodobě udržuje stejný počet kusů. Foto: Sev.en Energy

Čtyři nové přírůstky přibyly v lednu do stáda ovcí, které je již od druhé poloviny sedmdesátých let spojeno s kladenskou teplárnou. I když toto spojení může leckomu připadat zvláštní, v rozvodně 110 kV v areálu Teplárny II na Dříni, kde je také umístěn blok TG8, si jeho pomoc nemohou vynachválit.

Ovce tu slouží jako přírodní sekačka. Původně trávu zaměstnanci rozvodny museli sekat ručně, navíc na některých místech nešlo použít mechanizaci. Zhruba v roce 1976 přišli s nápadem sekat trávu pod vedením vysokého napětí nasazením stáda ovcí, které by ji spásalo. Čtyřnohé sekačky se osvědčily a ovce se na Dříni zabydlely. „Během let se zkoušely nejrůznější způsoby sekání trávy v areálu rozvodny, ale ani nejmodernější technika se do některých míst nedostane a ovce tak zůstávají nejspolehlivějším způsobem, jak se i na těch nejhůře dostupných místech zbavit trávy. Samozřejmě je řada ploch, kde nám technika pomáhá,“ vysvětlil Stanislav Beránek, který o stádo ovcí v kladenské teplárně už řadu let pečuje.

Skupina Sev.en přispěla na opravu střechy muzea

Aktuálně máme čtrnáct ovcí, v lednu se narodila čtyři jehňata a podle všeho to vypadá, že by během zimních měsíců mohlo přijít na svět ještě jedno,“ doplnil Stanislav Beránek. Zvířata mají v areálu na Dříni vše, co k životu potřebují. Před několika lety jim zde postavili salaš, kde se mohou schovat před nepříznivým počasím. Právě teď slouží i jako „porodnice“ a také zásobárna krmiva. „Spolupracujeme s lidmi z okolí, od jedné z místních pekáren dostáváme neprodané pečivo, kterým krmíme. Pomáháme si i se zdejšími chovateli, ke kterým některé z našich oveček také putují,“ doplnil Beránek. Kladenské stádo si totiž dlouhodobě udržuje stejný počet kusů.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa