Doba čtení:1 m, 10 s
Podle spisu vznikla státu při privatizaci OKD škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Foto: OKD

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes bude po více než roční přestávce pokračovat v projednávání kauzy privatizace těžební společnosti OKD. Podle spisu vznikla státu při privatizaci dolů škoda nejméně 5,7 miliardy korun.

Obžalobě čelí bývalý místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta, jeho kolega Jan Škurek a autor znaleckého posudku k ceně státního podílu v OKD Rudolf Doucha.

Čtěte také:
Vedení OKD předalo soudu reorganizační plán
Kam čert nemůže, nastrčí poradce

Soud vyčkával na zhotovení revizního posudku, který podle Lidových novin uvádí, že akcie OKD byly v roce 2004 oceněny chybně. Doucha tehdy údajně nezapočítal majetek dvacítky dceřiných společností.

Doucha trvá na tom, že jeho posudek byl v pořádku, protože neoceňoval majetek, ale akcie. Vinu odmítá, stejně jako Kuta a Škurek. Kuta tvrdí, že Fond národního majetku byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

Mohlo by vás zajímat:
VIDEO: Jak se rodí kolosy na čtyřech kolech
Rypadlo váží jako 2700 škodovek
Největší bagr na světě udělal kariéru ve filmu

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa