Doba čtení:1 m, 25 s
Společnost 50Hertz provozuje sítě na severu a východě Německa a zaměstnává přes 1000 lidí. Ilustrační foto: pixabay.com

Německá vláda se obává o bezpečí německé rozvodné sítě. Zabránila proto vstupu čínského státního koncernu do německého provozovatele přenosové soustavy 50Herz. Dvacetiprocentní podíl v něm převezme namísto čínského SGCC německá státní banka KfW. Berlín má „z bezpečnostně-politických důvodů velký zájem na ochraně klíčové energetické infrastruktury„, uvedlo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Německo tím vysílá významný politický signál. Čínští investoři se v této zemi i jinde v Evropě zajímají především o nové technologie a strategické oblasti. SGCC je pod kontrolou čínské komunistické strany: „podpora vedení strany, posilování rozvojové práce strany, to jsou kořeny a duše státních firem„, píše se na jejích webových stránkách, ze kterých cituje agentura DPA. Koncern expanduje v zahraničí a koupil firemní podíly mimo jiné v Itálii a Portugalsku.

Čtěte také:
Němečtí odborníci vyrazili na uhelné safari
Energetické dilema papeže Františka

Společnost 50Hertz provozuje sítě na severu a východě Německa, zaměstnává něco přes 1000 lidí, uvedl týdeník Die Zeit. Vstup spolkové vlády firma přivítala.

Jakou částku vláda za podíl zaplatila, ministerstvo nesdělilo. Uvedlo pouze, že se jedná o „přechodné řešení“. Podíl v budoucnu pravděpodobně odprodá někomu dalšímu.

Firmu 50Hertz z 80 procent vlastní belgická podnikatelská skupina Elia. Zbylých 20 procent dosud patřilo australskému investičnímu fondu IFM.

Podle listu Handelsblatt chtěla SGCC odkoupit první dvacetiprocentní podíl ve 50Herz již začátkem roku. IFM tehdy ještě patřilo 40 procent podniku. I na naléhání německé vlády tehdy Elia rozhodla, že tento dvacetiprocentní podíl koupí sama.

Mohlo by vás zajímat:
Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa