Doba čtení:2 m, 8 s
Luděk Munzar je poslancem za ODS. Foto: wikipedia.org

Příznivcem překotného zavírání energetických zdrojů určitě není čerstvě zvolený předseda sněmovního Podvýboru pro podnikatelské prostředí, poslanec Vojtěch Munzar z ODS. Ve vlivném Hospodářském výboru chce v oblasti energetiky prosazovat uvážlivý přístup, který neohrozí energetickou bezpečnost republiky, ani její možnosti exportu energií.

Jaké jsou vaše priority v oblasti energetiky?

Za nejdůležitější prioritu, která musí zajímat prakticky každého, je udržení soběstačnosti a energetické bezpečnosti Česka. V Evropské unii je pouze devět zemí, které jsou exportní, co se týká elektrické energie, my jsme na nějakém šestém sedmém místě a myslím, že bychom si to místo měli udržet. To znamená, že musíme náš energetický mix, který je zatím stále hodně založen na fosilních palivech, přizpůsobit vývoji a požadavkům. V Evropě je totiž opačný trend. Loni byla přijata nařízení jako BREF pro velká spalovací zařízení, připravuje se „zimní balíček“, který nám má dát nějaké úkoly a cíle. Takže my musíme zaprvé najít cesty, jak se na tyhle změny připravit a za druhé nedopustit, aby při přípravě nějakých změn v rámci Evropy nedošlo k tomu, že bychom museli za pár let nějaké zdroje zavřít a přitom za ně nebudeme mít náhradu. Potřebujeme se připravit na to, aby náš budoucí energetický systém obsáhl minimálně spotřebu domácností a průmyslu.

Čtěte také:
ODS: Energetika potřebuje politickou shodu
Míra energetické závislosti

Jak vidíte budoucnost českého energetického mixu?

Vidíme ji především jaderné energetice, na kterou chceme klást velký důraz. To znamená rozšíření stávajících zdrojů, tedy Temelína a Dukovan o další blok, případně bloky. Tenhle pohled neplatí jen pro ODS, obdobně situaci vnímají i další strany.

Jaká v této souvislosti budoucnost fosilních paliv v tuzemsku, ale i v Evropě?

V Evropě se od fosilních paliv obecně ustupuje, takže pro nás je spíš otázkou, jak rychle od nich ustoupit? Protože nejdřív za ně musíme mít náhradu, to je klíčová věc! V programovém prohlášení vlády se hodně mluví o energetické bezpečnosti a soběstačnosti, ale na druhou stranu se v prohlášení také uvádí zvyšování těžebních poplatků.

U jakých surovin by k tomu mělo dojít, kdy by k tomu mělo dojít a jak je to v souladu se zmiňovanou soběstačností?

I tady musí pořád platit to, že nejdřív musíme mít náhradu zdrojů, než budeme rušit ty stávající. A že nesmíme dopustit to, aby se nějakými takovými kroky zdražovaly energie pro domácnosti, ani pro průmysl, protože to jsou položky, které jsou pro obě skupiny podstatné.

Mohlo by vás zajímat:
Léčivé koule už patří minulosti
Služební auto obra Koloděje
Jsme fosilní civilizace. A ještě dlouho jí budeme

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa