Doba čtení:58 s

Gril_800x600_compressed

Když Američané začnou na Den nezávislosti grilovat, dostává se do ovzduší také veliký objem emisí oxidu uhličitého. Čtvrtý červenec je totiž pro Ameriku nejdůležitějším svátkem v roce a k němu grilování prostě patří.. Kromě vůně grilovaného masa se ale k sousedům přes plot dostanou emise oxidu uhličitého a celkem to dělá úctyhodných 882 milionů tun. Pokud bychom tuto hodnotu převedli na jiné jednotky, můžeme si představit 2145 vagonů s uhlím nebo výkon velké uhelné elektrárny po dobu jednoho měsíce.

Čísla vycházejí ze statistik americké Hearth, Patio, and Barbecue Association. Podle ní grily vlastní na osmdesát procent amerických domácností. To je zhruba 93 milionů domácností. Studie HPBA z roku 2013 ukázala, že 61 procent domácností používá plynové grily, 42 procent pálí uhlí a deset procent využívá elektrické grily. To nedává dohromady přesně sto procent, protože některé domácnosti mají grilů více.

Jen málo lidí asi bude chtít omezit produkci emisí, tím, že by si odepřeli grilování. Řešení ovšem existuje, byť je poměrně radikální. Místo klasických burgerů se dají grilovat vegetariánské hamburgery. Ty jsou při přípravě na grilu„přátelštější“ k planetě.

Mohlo by vás zajímat:
Austrálie nechce škaredé větrné elektrárny
V Kodani vzniká unikátní spalovna se sjezdovkou